Vrijedna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastroznalci koji ga koriste kao glavni sastojak juha, umaka i slastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primjenu nalazi u ljekovitoj medicini.
Donosimo razloge zbog kojih biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik i kućnu ljekarnu.
1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, kao i malen udio masti. Kesten, naime, sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.
2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, točnije vitamin B9, kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima, i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK-a.
3. Ovaj jesenski plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. A kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene, u organizam unosite prijeko potrebne elemente magnezij i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalij, koji uravnotežuje razinu natrija, srčane otkucaje i krvni tlak.
4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika. Po svom sastavu ima najveći postotak škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krumpiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako probavljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, juha i umaka.
5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz ljekovitih svojstava. Čaj od kestena uspješno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u liječenju proširenih vena, kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim nutrijentima.
Inspirirajte se receptima s kestenima: