Lijepi i zdravi nokti nisu samo ukras ruku, nego i odraz stanja cijelog organizma. Nepravilnosti u boji i debljini mogu upozoravaju na potrebu za određenim vitaminima te mogu biti i alarm koji upozorava na poteškoće u radu nekih unutarnjih organa

 

Nedostatak hranjivih tvari
Blijedi i tanki nokti mogu biti znak anemije ili koilonihije – bolesti nokta kod koje nokat gubi prirodnu zakrivljenost i poprima 'žličasti' oblik (izvijen je prema gore). U tom slučaju potrebno je unositi više željeza u organizam, kojeg najviše ima u zelenom povrću, osobito špinatu.

Bijele mrlje na noktima često znače nedostatak cinka i B vitamina, koje možemo nadomjestiti mesom peradi, plodovima mora i cjelovitim žitaricama.

Krhki i lomljivi nokti mogu se obnoviti povećanim unosom vitamina A u organizam, kojeg u velikim količinama sadrže mrkva, mlijeko, jetrica, žumanjak i riba.

Krhki i lomljivi nokti mogu se obnoviti povećanim unosom vitamina A

Stres
Ako ste skloni grickanju noktiju, to može značiti mnogo više od dosade ili nervoze. Koliko god se činilo kao bezazlena navika, izgriženi nokti mogu ukazivati na visoku razinu stresa, koja će s vremenom utjecati i na vaše opće zdravstveno stanje. Osim toga, grižnja noktiju može uzrokovati ozbiljne infekcije putem rana na noktima i preko sluznice u ustima.

Za početak isprobajte odvikavanje pomoću lakiranja noktiju bezbojnim lakom, čiji će vas gorak okus natjerati da odustanete nakon prvog pokušaja.

Ozbiljnije bolesti
Tamne mrlje na noktima su najčešće posljedica jačeg udarca ili prignječenja nokta, uslijed čega popucaju kapilare kože ispod nokta. No ako se pojave neizazvane ozljedom, mogu biti pokazatelj ozbiljnijih bolesti kao što su psorijaza ili čak melanom, te u nekim slučajevima posljedica alergijske reakcije.

Infekcije
Najčešći oblik infekcije noktiju su gljivične infekcije. U tom slučaju nokti postaju zadebljani te žutozelene nijanse. Gljivice uglavnom ne uzrokuju ozbiljnije probleme na noktima, ali ako se ne liječe na vrijeme, mogu trajati mjesecima. Stoga potražite pomoć liječnika čim primijetite promjene u debljini ili boji nokta.

>> 5 odbojnih navika kojih se hitno morate riješiti

Bakterijske i virusne infekcije pogađaju kožu oko nokta i ispod njega. Njihovi simptomi su svrbež i crvenilo kože oko noktiju. Najbolji način sprečavanja ovih infekcija je redovita njega ruku i noktiju te redovito čišćenje pribora za manikuru.

>> S 11 trikova pomladite se za 5 godina

Poremećaji unutrašnjih organa
Promjene poput različitih nijansi u boji noktiju te mrljica bijele ili crvene boje mogu ukazivati na poremećaje u radu nekih organa. Primjerice, bijele mrljice mogu značiti poteškoće u radu jetre, crveno bijele probleme s bubrezima, a crvenkaste poremećaje u radu srčanog mišića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju