Raznorazne dijete mogu biti vrlo korisne, ali i vrlo opasne. Kad je riječ o propisanoj ishrani koju preporučuju stručnjaci poput doktora i nutricionista uspjeh je zagarantiran. Iako to na papiru zvuči vrlo jednostavno, realnost je malo drugačija i puno teža. Kako ne bi uzalud gladovali i gubili vrijeme donosimo 6 najčešćih grešaka koje radimo dok smo na dijeti

Izgla1. Odabir namirnica
Odabrali ste dijetu koja vam odgovara, no jedna od namirnica s menija vam baš i nije po guštu pa ju sami zamijenite nekom ukusnijom. Ukoliko ste na propisanoj dijeti ovu grešku nikako ne bi trebali raditi.

Na kontroliranoj prehrani poput dijete rade brojni stručnjaci koji jako dobro razumiju i poznaju ljudsko tijelo i njegov rad. Želite li postići maksimalan učinak izbjegavajte vlastita rješenja i budite dosljedni.

>> 5 namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama

2. Izgladnjivanje

Svaka zdrava dijeta treba sadržavati barem četiri do pet dnevnih obroka. Mali, ali hranjivi obroci neće opteretiti vaš želudac, a vašem će tijelu pružiti sve što vam je potrebno.

Izgladnjivanjem se postiže trenutni efekt koji je vrlo kratkog vijeka i vrlo brzo prelazi u debljanje, a ujedno može biti vrlo opasan za vaše zdravlje. Budite pametni i informirani.

3. Ekspresno mršavljenje
Iako brojne reklame za dijete i dijetetske proizvode nude ekspresni gubitak kilograma, budite realni i prizemni. Kilogrami se ne dobivaju preko noći pa je logično da ih se tom brzinom nećete niti riješiti.

Ne očekujte čudo jer se ono neće dogoditi, barem ne na zdrav način. Odaberite datum početka dijete i svaki tjedan se izvažite i usporedite kilažu. Dajte svome tijelu vremena za reakciju.

4. Dijeta i samo dijeta
Svi smo svjesni činjenice da se tjelovježbom najbrže tope kilogrami, no zbog tempa života u kojem živimo i radimo vrlo je teško pronaći vremena za ovaj zdravi hobi. Najbolji recept za skidanje kilograma je zdrava ishrana i fizička aktivnosti.

Ako ste se već žrtvovali i krenuli na rigorozan režim prehrane, pokušajte barem svake večeri izdvojiti pola sata za laganu šetnju. To će pojačati cirkulaciju i ubrzati vaš metabolizam.

>> 6 znakova da je dijeta opasna za zdravlje

5. Brojanje kalorija
Brojanje kalorija je čisto mučenje koje će vas iscrpiti više nego sama dijeta. Pridržavajte se propisane prehrane, prošećite kada možete, a vagu koristite najviše jednom tjedno. Dajte si vremena i vjerujte u sebe.

6. Odustajanje
Prva tri dana dijete su najteža i upravo tada se vidi tko je snažan karakter. Ako ste skloni odustajanju i mislite da nećete preživjeti taj grozan osjećaj gladi, ispraznite frižider i napunite ga jedino namirnicama koje se nalaze u novom meniju. Osjetite li snažne grčeve od gladi, zavarajte želudac i popijte 2 decilitra vode.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju