Već gotovo 25 godina mediji i nutricionisti polemiziraju oko mnogima najdražeg napitka, kave. Dok je sa čajem situacija nesto jasnija, stručnjaci teško usklađuju upozoravanja ili preporučivanja napitaka od kave. Donosimo vam njezine pozitivne strane koje se manifestiraju samo ukoliko je konzumirate u umjerenim količinama

Glavna osobina kofeina je stimuliranje središnjeg živčanog sustava. Tako povoljno utječe na intelektualne aktivnosti, ali samo kada je tijelo u stanju umora ili dosade. Dokazano je da u takvim prilikama šalica kave razbuđuje i alarmira organizam. Konzumiranje kave nakon ručka doprinosi povećanju koncentracije i budnosti.

Radnici koji odrađuju noćnu smjenu lakše rade pod utjecajem kofeina koji i smanjuje broj prometnih nesreća tijekom noćnih sati.

Znanstveni dokazi potvrđuju povoljan utjecaj kave na sprečavanje raka debelog crijeva. No, koncentracija kofeina potrebna za dosezanje ove prednosti jednaka je broju od 4 šalice dnevno čime, pak, nepovoljno utječe na druge tjelesne funkcije.

Teoretske analize sa sigurnošću potvrđuju postojanje antioksidansa koji pozitivno djeluju na srce i smanjuju mogućnost pojave bilo kojeg oblika raka. Za sada ne postoje medicinske potvrde te teorije.

Povoljan utjecaj kofeina primjetan je i kod simptoma astme, no da bi on bio vidljiv potrebna je izuzetno visoka koncentracija.

Zabluda vezana za kavu je da povisuje krvni tlak, što je samo djelomično točno jer će taj efekt povisivanja pritiska biti samo kratkotrajan. Poslije toga će vrijednost krvnog tlaka opasti više nego što je prvobitno porasla, tako da se može reći i da kava ustvari snižava krvni tlak.

>> Dokazano! Kava žene čini pametnijima

>>Šalica kave dnevno za dug život

Najnoviaj istraživanja otkrili su još jedno pozitivno lice kave, a to je njezina mogućnost smanjivanja mogućnosti pojave bubrežnih kamenaca

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju