Trideset i prvog svibnja obilježava se svjetski dan nepušenja koji nas podsjeća na sve negativne strane zavodljivog nikotinskog štapića. Vjerojatno ne postoji pušač nesvjestan njezinog učinka, no prestanak ove fatalne veze nije uvijek lak i jednostavan. Kako biste se lakše izvukli iz dima cigarete te očistili tijelo, pročistili nepce i napokon u potpunosti uživali u svom omiljenom parfemu, podsjećamo vas na sve metode koje će vam u tome pomoći

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja neposredno ili posredno godišnje umre 5,4 milijuna ljudi, od čega 12.000 do 14.000 iz Hrvatske.

Duhanski dim sadrži preko 4,000 kemijskih supstanci od kojih se za čak 81 pouzdano zna da su kancerogene.

Pušenje je vrlo često glavni uzrok srčanog udara, moždanog udara, kroničnih bolesti pluća, karcinoma pluća, grkljana, jednjaka, usne šupljine i mjehura.

Prosječni pušač pokušat će prestati pušiti nekoliko puta, najčešće mu treba nekoliko godina što pak ovisi o uspješnosti metode odvikavanja za koju se odluče. U Hrvatskoj danas postoji iznimno veliki broj metoda za koje se pušači mogu odlučiti te odbaciti svoju posljednju cigaretu na Svjetski dan nepušenja.

Jedna od novijih metoda danas, e-cigareta, odnosna elektronska cigareta ne sadrži ni duhan ni katran, a izrađena je od sofisticirane mikrotehnologije. E-cigareta pruža isto zadovoljstvo, ne šteti vašem zdravlju, a pušenje elektronske cigarete dopušteno je bilo gdje.

Zanimljiva metoda na koju se pušači odlučuju sve više jest biorezonanca koja funkcionira tako da određenom frekvencijom blokirate bioreceptore za nikotin. Sastojci cigareta prepoznaju se u vašem organizmu kao alergeni pa se intenzivno razgrađuju i uklanjaju. Želja za nikotinom se nakon tretmana navodno smanjuje, a tretman se sastoji i od antistresnog tretmana koji će smanjiti krizu i nervozu.

Uz klasične akupunkturne tretmane odvikavanja od pušenja postoji i nešto drugačija elektroakupunktura, odnosno dubinska elektrostimulacija kroz uvedene igle, i bezbolna laser akupunktura koja se bazira na djelovanju laserskog svjetla.
Neke alternativne udruge nude odvikavanje ljekovitim biljem, no postoje i seminari od kojih je u Hrvatskoj najpoznatiji '123 prestani pušiti' .

Do sada se klinički dokazano najučinkovitija, ali i najjeftinija pokazala nikotinska nadomjesna terapija. U Hrvatskoj je najraširenije korištenje ljekovitih guma za žvakanje i transdermalnih flastera. Nikotinska nadomjesna terapija pušaču daje smanjenu dozu nikotina koju pušač inače dobiva kroz cigarete, ali dovoljno da prevlada snažnu potrebu za cigaretom, zbog koje se najčešće poklekne u odluci da se prekine s lošom navikom.

>> 8 znakova da morate prestati pušiti

>> VIDEO: Prestanite pušiti za 20 minuta

Pri tome u tijelo ne unosi glavne uzročnike malignih bolesti i trovanja, katran i ugljični monoksid, koji nastaju sagorijevanjem duhana.

Pušači koji koriste Nicorette dvostruko su uspješniji u tome nego oni koji koriste samo snagu svoje volje. Prosječno trajanje terapije odvikavanja od pušenja pomoću nikotinske nadomjesne terapije je 12 tjedana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju