Za blistav osmijeh i zdrave zube spremni smo dizati kredite, no kako bi ipak spriječili takav radikalan potez pomoći mogu disciplina i dobre higijenske navike koje u ovom slučaju uključuju korištenje namirnica koje čuvaju zube zdravima

Celer
Celer nazivaju i prirodnom četkicom za zube jer zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana učinkovito uklanja čestice hrane koje ostaju u ustima nakon jela, smanjuje razinu kiselosti i potiče oslobađanje sline.

Ulje gorušice uklanjanja mrlja na zubima nastalih pušenjem i konzumiranjem kave

>>8 tihih neprijatelja bijelih zubi

Gorušica

Sjemenke biljke gorušice sadrže eterična ulja koja su od  iznimne važnosti za zdravlje jer imaju antibakterijsko djelovanje. Stoga je ulje gorušice učinkovito u uklanjanju mrlja na zubima nastalih pušenjem i konzumiranjem kave.

>>3 namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube

Luk

Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja koji imaju jaka antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svježeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i vjerojatnost od nastanka karijesa.

Zeleni čaj
Poznato je da zeleni čaj sadrži značajne količine fluorida koji djeluju na čvrstoću zubi, te štite zubno meso od upala. No ovi listići sadrže i važan sastojak katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu te im otežava da proizvedu plak.

Menta
Iako se menta najčešće koristi kao osvježivač daha ona sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Stoga je žvakanje svježih listića mente osim za zadah važno i za zaštitu zubi od bakterija.

Kivi
Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zubi zato je unos kivija kao voća koje obiluje C vitaminom iznimno važan. C vitamin potiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravima te zato ima ulogu prirodne četkice za zube.

Voda
Voda je najvažniji faktor u održavanju higijene zubne šupljine jer smanjuje razinu kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljikohidrata u ustima i koje uzrokuju propadanje zubi. Voda potiče oslobađanje sline koja neutralizira kiselinu koja uništava zube.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju