Zimski period ostavio je tragove na našem tijelu u obliku masnih nakupina na području trbuha kojih se s dolaskom toplijih dana pod svaku ruku želimo riješiti. Osim preporučenih vježbi i svakodnevne navike uvelike mogu pomoći u 'klesanju' najosjetljivijeg područja. Otkrijte 8 jednostavnih ideja koje će vaš trbuh i bez kapi prolivenog znoja dotjerati do savršenstva

1. Masirajte trbuh
Jedan od krivaca napuhnutog trbuha je sporo probavljanje, zbog čega se hrana duže zadržava u crijevima i dolazi do stvaranja plinova koji povećavaju volumen stomaka.

Ideje poput masaže trbuha, dužeg žvakanja i izbjegavanja soli izravnat će vaš trbuh i bez kapi prolivenog znoja

>>3 napitka od banane koji otapaju masne jastučiće

Jednostavnom vježbom možete lako ubrzati proces probave; pola sata nakon jela lezite na leđa, noge savijte u koljenima i lagano se lupkajte po trbuhu vrhovima prstiju od sredine  prema lijevoj pa prema desnoj strani trbuha, potom kružno dlanom izmasirajte cijelu površinu.

>>6 bezbolnih vježbi za ravan i čvrst trbuh

2. Držite se uspravno
Pravilno držanje osim za kralježnicu preporuča se i za trbušne mišiće. Kada sjedimo i stojimo uspravnih leđa i ramena zabačenih unazad automatski zatežemo trbuh, preporuča se osim toga da tijekom sjedenja prakticirate uvlačenje trbuha u ciklusima 3 do 5 puta tijekom dana.

3. Svaki zalogaj žvačite dugo
Žurba nas tjera umjesto da uživamo u hrani što prije završimo s objedom, što je potpuno krivo.

Ukoliko brzo gutamo zalogaje i još pri tomu razgovaramo do želuca dospijeva ogromna količina zraka koji uzrokuje napuhivanje. Osim toga jedući brzo imamo tendenciju da pojedemo više nego nam uistinu treba.

4. Izbjegavajte sol
Jedan od glavnih krivaca nakupina na trbuhu je sol, mineral na koji se veže voda i samim time uzrokuje napuhnutost tkiva. Sol stoga svedite na minimum u prehrani i imajte na umu da brojne namirnice u sebi već sadrže ovaj mineral.

5. Pijte 'čudotvorni' napitak
Svako jutro na tašte popijte napitak od limuna i đumbira koji će ubrzati metabolizam i osloboditi crijeva od nakupljenih ostataka.

6. Jedite cjelovite žitarice
Prilikom posezanja za ugljikohidratima birajte žitarice koje se sporo probavljuju kao što su smeđa riža, kruh od cjelovitih žitarica koji uravnotežuju razinu inzulina u krvi.

Inače prerađeni ugljikohidrati uzrokuju nagli skok inzulina što rezlutira usporenim izgaranjem masnoća i pospješuje pothranjivanje masnoća osobito na području trbuha.

7. Svakodnevno konzumirajte jabuku
Ovo rajsko voće je sporo probavljujući ugljikohidrat i obiluje kemijskim spojevima polifenolima.

Oni izravno utječu na mišićnu snagu i gubitak masnoća tako što pospješuju rad gena odgovornih za izgaranje masnoća, smanjenje proizvodnje masnoća i njihovo skladištenje. Prosječno velika jabuka osigurava 200 mg jabučnih polifenola i 30 g ugljikohidrata.

8. Uvrstite avokado u tjedni meni
Avokado je namirnica bogata mononezasićenim masnim kiselinama koje se u tijelu ne skladište kao masnoće.

Sadrži i šećer mannoheptulose koji regulira izlučivanje inzulina koji je bitan faktor u izgaranju masnoća. Zato se preporuča da svoj tjedni meni obogatite barem s dva avokada.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju