U blistav osmjeh i zdrave zube potrebno je ulagati cijeli život za što je potrebna disciplina i dobre higijenske navike. No vaši zubi se svakodnevno susreću s neprijateljima poput hrane, pića i svakodnevnih navika koje u vrlo kratko vremena mogu napraviti mnogo štete. Donosimo 8 najvećih neprijatelja vaših zubi

1. Piercing
Piercing na jeziku mnogi smatraju cool modnim dodatkom, no jeste li razmišljali što metalna kuglica u vašim ustima može učiniti zubima? Usna šupljina nije predviđena za metalne predmet, a svakodnevni lupkanje vašeg novog ukrasa na jeziku po zubima oštećuje caklinu i može dovesti do pucanja zubi i to onih prednjih.

>> Top 6 metoda izbjeljivanja zubi


Žvakanje tvrdog leda ima sličan efekt na zube kao škrgutanje zubima čime se oni doslovno troše

2. Bijelo vino
Većina već zna kako crno vino uzrokuje promjenu boje zubi i ostavlja žućkaste mrlje no bijelo vino može biti puno štetnije. Bijela suha vina puno su kiselija oštećuju površinski sloj što može uzrokovati trajnu promjenu boje zubi.

>> 3 namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube

3. Cuclanje limuna
Iako je limun bogat izvor minerala i C vitamina sadrže i veliku količinu citrusa – snažne kiseline koja nagriza zubnu caklinu što može uzrokovati prekomjernu osjetljivost zubi na toplinu i hladnoću.

4. Žvakanje kockice leda
Za razliku od limunske kiseline koja nagriza caklinu, žvakanjem leda ona može popucati. Isto tako žvakanje tvrdog leda ima sličan efekt na zube kao škrgutanje zubima čime se oni doslovno troše.

5. Sportski napici
Sportski napici nakon napornog treninga mogu biti vrlo osvježavajući za tijelo, ali isto tako vrlo opasni za vaše zube. Oni također sadrže kiseline koje izazivaju koroziju zubi te potiču nastanak karijesa.

6. Lijekovi
Slina je zaštitnik usne šupljine, a lijekovi poput onih protiv depresije ili povišenog krvnog tlaka sadrže sastojke koji isušuju usta i smanjuju proizvodnju sline te samim time mogu uzrokovati deformaciju usne šupljine što također može dovesti do oštećenja zubi.

7. Voda iz bazena
Plivanje je vrlo zdrav sport jer potiče rad mišića u cijelom tijelu, no problem ne leži u sportu već u vodi iz bazena koja je prepuna kemikalija. Upravo mješavina raznoraznih dodataka koji održavaju kvalitetu vode uzrokuje kiselost vode što može uzrokovati oštećenje zaštitne cakline, odnosno zubi.

8. Želučana kiselina
Kiselina je najveći neprijatelj zubi, a to se odnosi i na onu želučanu. Žgaravica uzrokuje neugodan osjećaj pečenja, a osnovni je simptom povrat želučane kiseline iz želuca u jednjak koja se vraća i u usnu šupljinu što baš poput limunske kiseline može biti kobno za vaše zube.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju