Francuska je danas obustavila prodaju lijeka protiv akni Diane 35 tvrtke Bayer nakon što je potvrđeno je da je ovaj lijek imao veze sa smrću četiri žene u posljednjih 25 godina, a čiju su smrt uzrokovali krvni ugrušci.

Francuska će stoga zaustaviti prodaju ovog lijeka koji je licenciran kao lijek protiv akni, no liječnici ga često propisuju kao kontracepciju zbog toga što kod žena zaustavlja ovulaciju. 'Ovaj lijek nije licenciran da se može koristi kao kontraceptiv i zato zaustavljamo njegovu prodaju', rekao je šef francuske agencije za lijekove.

Inače, samo u Francuskoj ovaj lijek koristi oko 300.000 žena.

>> Opasne kemikalije pronađene u odjeći popularnih brendova

A ima li mjesta panici u Hrvatskoj raspitali smo se u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. 'U Hrvatskoj se prodaje isti lijek koji danas u Francuskoj povučen iz prodaje, no on kod nas neće biti povučen jer nema nikakve potreba za time', objasnila nam je glasnogovornica Agencije Jasminka Tadin rekavši kako u Hrvatskoj nije bilo indikacija o sličnim slučajevima.

>> Prvo seksualno iskustvo djevojke u Hrvatskoj imaju sa 17 godina

Unatoč tome sljedeći će se tjedan u Londonu održati sastanak na nivou Europe na kojem će se raspravljati upravo o kontracepcijskim tabletama, a na kojem će biti i naši predstavnici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju