Zdravlje je vrlo širok pojam, a ono ovisi o nizu faktora. Iako se prevencijom mogu spriječiti brojni zdravstveni problemi čini se kako se Hrvati zdravljem bave tek kada 'zaboli'. Istraživački institut GfK je proveo istraživanje među građanima Hrvatske koji su odgovorili na nekoliko pitanja vezanih uz zdravlje i načinima na koji brinu o njemu

Zdrava prehrana
Zdravu prehranu najviše ističu ispitanici iz Dalmacije (92 posto). Suprotno, zdrava prehrana najmanje je spomenuta u Slavoniji (73 posto) te Lici (66 posto).

Zdrava prehrana je nešto važnija i za mlade od 15 do 17 godina (81posto) te osobe starije od 55 godina (oko 84 posto). U kućanstvima s prosječnim prihodima najviše se pažnje posvećuje zdravoj prehrani (83 posto).

Rekreacija
Sport i rekreacija manje su zastupljeni od lijekova. Sport i rekreacija važniji su muškarcima (58 posto) nego ženama (40 posto), kao i mladima do 24 godine starosti (između 70 i 80 posto).

U Slavoniji sportu i rekreaciji pridaje mnogo manja važnost nego u drugim regijama (samo 37posto).

Ljekovi bez recepta
Lijekovi bez recepta su najviše zastupljeni kod žena (50 posto) te općenito kod osoba starijih od 55 godina (i preko 50 posto).

Dodaci prehrani i biljni ljekovi

Dodaci prehrani poput vitamina i minerala , kao i biljni lijekovi nemaju neku zapaženu poziciju u Hrvatskoj. Dodatke prehrani najviše preferiraju osobe između 25 i 34 godine (oko 40 posto) te zatim stariji od 65 godina (37 posto). Biljni su lijekovi najviše istaknuti u Istri s Primorjem (31posto).

>> Koliko često Hrvati peru zube?

>> Koliko često Hrvati (ne)peru kosu?

Alternativna medicina
Različiti oblici alternativne medicine za sada imaju najmanju ulogu u Hrvatskoj (prosjek je tek oko 5 posto) a najviše je istaknuta u Istri s Primorjem (oko 10 posto).

Ljekovi na recept
Lijekovi koje liječnik propisuje na recept su na drugoj poziciji a najvažniji su starijima od 65 godina (84 posto) te općenito ženama (58 posto).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju