Od svih onkoloških bolesti, naime, žene u Hrvatskoj najviše umiru od raka dojke, a svake godine oboli oko dvije i pol tisuće žena, a posljednjih godina bilježi se blagi porast novooboljelih

Ipak, ne zbog galopirajućeg raka, nego zahvaljujući nacionalnom tzv. skrining programu ranog otkrivanja bolesti. Jedan mamografski pregled 63-godišnjoj Ljerki Jazbec spasio je život. Rak dojke otkriven je u ranom stadiju.

'Nisam ništa sama napipala, to je bilo duboko u meni, u kostima, prema plućima', objasnila nam je Ljerka. Od svih mogućih karcinoma žene najviše ubija rak dojke. Devetsto ih umre svake godine, a broj umrlih mogao bi biti manji.
'Što se u ranijem stadiju bolest otkrije to je bolje izlječenje i bolje preživljenje bolesnica, znači mortalitet je manji', kaže doc. dr. Ariana Znaor.

Problem i za mlade osobe
Samopregled dojke je važan, ali nikako dovoljan. Ni mamografija nije sto posto sigurna. Žele li miran san zdrave žene trebale bi nakon četrdesete liječniku, i to svake godine.

'Danas sa spuštanjem karcinoma na niže, mlađe dobi i probleme vezane uz kontracepciju i stil života potrebno je da se i mlađe djevojke počnu pregledavati, pa ja preporučam poslije 25. godine', ističe prof. Ivan Drinković iz Hrvatskog senološkog društva.

S programom nacionalnog skrininga rak dojke otkriva se sve ranije, ali mnoge žene ipak ne mare. Najslabiji odaziv pregledima je na splitskom području, najrevnije su Međimurke.

'Sad je u Hrvatskoj odziv oko 60 posto, 58 posto, može se očekivati smanjenje stope smrtnosti za 20-ak posto', dodaje Boris Brkljačić, isto tako član Hrvatskog senološkog društva.
Žena koja je bolest doživjela i preživjela poručuje ženama.

'Žene lijepo vas molim, odazovite se i vi i vaša djeca i obitelji, jer to se ne dešava drugima, to se dešava vama', zaključila je naša sugovornica Ljerka s početka priče.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju