Uzmete li svježu naranču i od nje napravite sok možete biti sigurni da je napitak koji pijete prirodan, no koliko su prirodni oni s polica trgovina? Na tržištu najčešće možemo naći voćni sok, nektar i bezalkoholno piće. Osim imena, razlika je i u njihovom sastavu

Voćni sokovi nastaju izdvajanjem soka iz voća, za voćni nektar se koristi voćna kaša kojoj se dodaje voda, šećer te vitamini i minerali i regulatori kiselosti.

U soku ima najmanje šećera što ga čini najprirodnijim.

Postoji ograničenje za voćni sok, to je 150 grama šećera na litru soka' kaže Jelena Meštrić, načelnica Odjela za označavanje i kakvoću hrane MPS.

>> 10 najzdravijih namirnica na svijetu

>> Super moćni napitak mladosti gotov za 1 minutu

Kod nektara je važan udio voća koji varira od 20 do 60 posto dok ograničenje za šećer ne postoji.

Bezalkoholna pića sadrže vodu i šećer, dodaje im se aroma koja je najčešće umjetna te bojila i konzervans.Na svojoj ambalaži ne smiju imati sliku voća ukoliko ga ne sadrže.

Pri odabiru raznih napitaka potrebno je čitati deklaracije i tako se informirati što unosite u svoj organizam.

U Hrvatskoj ni Europskoj uniji nije definirano što sve može ići u bezalkoholna pića. Europski parlament smatra kako označavanje sokova nije dovoljno jasno te potrošači ne mogu odabrati ono što je nabolje za njih. Odredba prema kojoj samo nektari mogu imati dodanih šećera će za potrošače koji ne razlikuju dobro vrste sokove oznaka 'nema dodanih šećera' ostat će na ambalaži još neko vrijeme.

Odredba je vrlo važna za dijabetičare, djecu i osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom jer će im biti puno jasnije što konzumiraju.

Emisiju Zadovoljna o zdravom i lijepom življenju gledajte nedjeljom u 17. 40 na Doma TV, a snimku na portalu OYO.hr.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju