Ako na deklaraciji prehrambenog proizvoda naiđete na broj E100, nemojte pobjeći glavom bez obzira jer se iza tog broja skriva oznaka za prirodno žuto bojilo – kurkumin, koji ima protuupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije koja je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji, a tijekom povijesti koristila se kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.
 

Kurkuma sadrži kurkumin, moćnu tvar koja ima protuupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

Zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Dio je curry praha koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki, koji karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.

Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran, osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski je doprinos zanemariv i iznosi tek 8 kalorija.

KURKUMA I CRNI PAPAR – MOĆAN PAR

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se kurkumin, najvredniji sastojak kurkume, jako brzo razgrađuje u jetri. Zbog toga se preporučuje da kurkumu konzumiramo s crnim paprom, koji će pojačati njezinu učinkovitost.

Točnije, za to je zaslužan piperin, tvar u crnom papru koja između ostalog sprječava taloženje masnoća u organizmu. Studija objavljena u magazinu Clinical Pharmacokinetics 1992. godine pokazala je da piperin povećava biodostupnost, tj. brzinu apsorpcije kurkumina za nevjerojatnih 2000 posto.

Kombinacija tih dvaju začina učinit će vaša jela ukusnima, a dokazano je i da konzumiranje začinjenje hrane smanjuje rizik od raznih oboljenja.

10 DOBROBITI KURKUME

1. Dobra je za zdravlje jetre. Pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.

2. Štiti od Alzheimerove bolesti. Istraživanja provedena u gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume visoka pokazala su da tamo gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti. Kurkuma najbolje štiti od te bolesti ako se kombinira s vitaminom D.

3. Sprječava infekcije. Zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, snažan je borac protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

4. Ublažava i štiti od artritisa. Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprječava protein NF-KB povezan s upalom da se aktivira u zglobu.

Istraživanja provedena u gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume visoka pokazala su da tamo gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti.

5. Smanjuje razinu šećera u krvi. Osobe koje imaju problema s visokim šećerom trebale bi u svoj jelovnik dodati kurkumu jer su nedavna medicinska istraživanja pokazala da ona uspješno smanjuje razinu šećera u krvi i pomaže u kontroliranju simptoma dijabetesa.

6. Pomaže kod zarastanja rana. Ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena stavljala se na rane i posjekotine da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.

7. Smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskolarnih bolesti. Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola, čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti

8. Liječi kožne bolesti. Učinkovita je kod raznih kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja. Provjerite koje su promjene na koži znak bolesti.

9. Pomaže u mršavljenju. Sprječava taloženje masnog tkiva u tijelu i zato je sjajan saveznik za sve osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme.

10. Snižava kolesterol. Kurkumin potiče proizvodnju proteina koji pak ''naređuju'' proizvodnju receptora lošeg kolesterola (LDL). Na taj način loš kolesterol lakše se izbacuje iz tijela. Pogledajte koje još namirnice snižavaju loš kolesterol u tijelu.

SAVJET PLUS: Dodatak začina u prehrani sjajan je način prevencije raznih bolesti, a jedan od izrazito zdravih začina je i cimet. Provjerite blagotvorne učinke cimeta na zdravlje.

Kurkuma Kurkuma je vrlo ljekovita namirnica Foto: Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju