Gotovo da i ne postoji osoba koja za nije za doručak na toplo pecivo ili šnitu kruha namazala tanki sloj maslaca ili margarina te ga obogatila marmeladom, medom ili nekom drugom mazivom namirnicom. No često pitanje koji si mnogi postavljaju glasi: što je zdravije maslac ili margarin?
Margarin kakav koristimo danas prošao je kroz mnoge promjene od vremena kada je nastao još davne 1869. godine. Premda se o njemu pričalo kao o proizvodu koji sadrži štetne sastojke, prava istina je ipak nešto drugačija.
'U bitci između margarina i maslaca nema finalne presude jer svaki od ova dva proizvoda ima nešto korisno.
Prije desetak godina margarin je sadržavao transmasne kiseline koje su štetne za zdravlje. Kako bi riješili ovaj problem proizvođači su promijenili tehnologiju i način prerade te se riješili ovog štetnog sastojka, glavnog kamena spoticanja.
Današnji margarin je sasvim drugačijeg sastava jer ne sadrži trans masne kiseline, a u najvećem postupku zastupljene su nezasićene masne kiseline. Ujedno ne sadrži kolesterol i dostupan je kao proizvod s različitim postotcima masti', pojasnila nam je nutricionistica Dr.sc Darija Vranešić Bender.
Za razliku od margarina koji se radi od biljnog ulja i čvrstih biljnih masti uz pomoć tehnološkog procesa, proizvodnja maslaca i danas nalikuje na stari tradicionalni postupak.
Maslac je mast od mlijeka koja se dobiva mlaćenjem i gnječenjem skorupa, odnosno 'koncentrirana' mliječna mast. Ukusnog je okusa koji odgovara uz različita slatka i slana jela.
Maslac sadrži zasićene masti i kolesterol pa se zato preporučuje konzumiranje u manjoj količini, no njegova prednost je svakako prirodni sastav i odsustvo umjetnih dodataka.
>> 10 najzdravijih namirnica na svijetu
>> Azijska dijeta: Istopite kilograme i celulit
S obzirom da obje namirnice imaju svoje prednosti i mane, na vama je da odaberete što vam više odgovara, ali kao i u svemu ostalom budite umjereni i uživajte u svom ukusnom obroku.