Za one koji žele predivno osunčanu kožu u kombinaciji sa zaštitom od štetnih UV zraka postoji savršeno rješenje. Oboružajte se činjenicama i pripremite kožu za zdravo tamnjenje prije izlaska na sunce

Mitovi o koži i sunčanju

MIT: Ako je moja koža već potamnila ne trebam više zaštitu od sunca.

ČINJENICA: Maksimalan SPF koji dobivate prirodnim procesom tamnjenja kože nakon dugog godišnjeg odmora je 4-6. Ovo nije mnogo uspoređujemo li to sa modernim sredstvima za zaštitu od sunca, dakle zaštitni faktor trebao bi biti samo malo smanjen.

MIT: Opečena ili crvena koža drugi dan će potamniti.

ČINJENICA: Crvenilo ili opekline od sunca uzrokovane su upalom i znak su ozbiljnog oštećenja kože koje vodi preuranjenom starenju i povećanom riziku raka kože. Naravno, ozbiljno oštećenje kože proizvest će nešto boje kako bi zaštitilo kožu od budućih oštećenja. Crvenilo tj. oštećenje ili upala se ne pretvaraju u smeđu boju.

MIT: Sredstva za sunčanje sprječavaju stvaranje vitamina D, zato ne smijete koristiti sredstva za zaštitu u proljeće.

ČINJENICA: Ovo je kritično pitanje koje se još istražuje te stoga ne treba biti proaktivno naglašavano. Za ljeto i zimu imamo jasan odgovor:

• Točno je da naše tijelo treba određenu količinu sunčevog svjetla kako bi proizvelo vitamin D koji je ključan za neke vitalne funkcije tijela. Vrijeme koje trebate provesti na suncu kako bi aktivirali sintezu vitamina D je vrlo malo, od prilike 10-tak minuta s licem i rukama izloženim suncu po sunčanom danu. Veća količina sunčeva svjetla nije korisna za razinu vitamina D te vodi oštećenjima kože.

Crvenilo ili opekline od sunca uzrokovano je upalom i znak je ozbiljnog oštećenja kože

>> Sunčanje u solariju uzrokuje ozbiljnu ovisnost

Ljeti kada koristimo sredstva za sunčanje manjak vitamina D svakako nije problem jer je količina sunčevog zračenja koje prolazi čak i kod visokog zaštitnog faktora dovoljna kako bi se proizveo vitamin D.

Svaki savjet za smanjivanje razine zaštite kako bi povećali proizvodnju vitamina D je izuzetno opasan te može dovesti do oštećenja kože.

• Zimi je količina sunčeve svjetlosti premala da bi proizveli dovoljnu količinu vitamina D, sa ili bez sredstva za sunčanje. Zato po zimi ne trebamo sredstvo za sunčanje i to nam neće donijeti nikakve negativne posljedice.

Mnogi dermatolozi preporučuju uzimanje tableta vitamina D zimi kako bi osigurali dovoljnu razinu vitamina D.

MIT: Nećete izgorjeti u hladu ili ispod suncobrana.

ČINJENICA: Ovo nije istina zato jer najčešće suncobrani i oblaci ne sprečavaju u potpunosti UV zračenje. Dodatno, visoki dio sunčevih zraka reflektira se i tako lako možete biti opečeni čak ispod suncobrana.

MIT: Ako je dan oblačan ne trebate zaštitu od sunca.

ČINJENICA: Ovisi u kojem dijelu svijeta se nalazite. U zapadnoj Europi to je točno, ako je dan oblačan ne trebate kremu protiv sunca. Bliže ekvatoru, čak i za oblačnih dana radijacija koja dolazi do kože je tako intenzivna za našu kožu, koja nije prilagođena tim UV uvjetima.

MIT: Kada vaša koža pocrveni samo trebate otići u hlad na nekoliko sati, a poslije možete ponovno na sunčanje.

ČINJENICA: Opeklinama treba nekoliko sati da se razviju ali njihov vrhunac slijedi nakon 24
sata, dakle, kad vidite da vam koža crveni na plaži, već je prekasno.

MIT: Mineralni filteri su bolji od kemijskih

ČINJENICA: Nisu bolji, ali djeluju na drugačiji način. S čistim mineralnim filterima nije moguće postići dovoljnu UVA zaštitu s visokim SPF faktorima. Obično kombiniramo
mineralne i kemijske filtere u našim proizvodima kako bi osigurali maksimalni raspon
zaštitnih faktora s umjerenom koncentracijom UV filtera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju