U mjesecu kada iz zime prelazimo u proljeće dobro je očistiti organizam i pripremiti ga da u novo godišnje doba uđe 'čišće' i zdravije. U tome prije svega pomaže uredna probava koju će potaknuti skromni, ali sveprisutni začin – papar

Niti jedan obrok ručka ili večere kao niti svježa salata ne mogu bez začina. Osim što oplemenjuju okus jela dajući mu sasvim poseban tek, izrazito povoljno djeluju i na zdravlje.

Sve veći broj svježih ili sušenih sitnih aromatičnih biljčica ulaze u naše lonce i tave, no podsjećamo vas na jedan sasvim skroman dodatak jelima koji je stalni pratitelj nezaobilazne soli.

Stalna upozorenja na prekomjernu konzumaciju soli skrenula su pažnju s papra i isticanja njegovih pozitivnih utjecaja na našu probavu.

Papar kao i većina biljaka sadrži antioksidanse te ima protuupalna svojstva. Njegov papreni okus u ustima šalje signal probavnom sustavu da je vrijeme za pokretanje te otklanja simptome mučnine i gubitka tetka. Povećava proizvodnju hidroklorilne kiseline u želucu koja razgrađuje masti te smanjuje plinove gastrointestinalnog trakta.

>> 'Zapaprite' svoj ljubavni život

>> Paprom protiv nametnika i začepljenog nosa

Ukoliko volite kuhati i uživate u širokom spektru okusa, kupite pakiranja papra s već ugrađenim mlinčićem ili ako želite iskoristiti maksimum njegove arome, zrna crnog ili blažeg bijelog papra sameljite ga u posebnom mlincu za papar kojeg u svom kuhinjskom ormari9ću imaju svi veliki gurmani.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju