Niti jedan obrok ručka ili večere kao niti svježa salata ne mogu bez začina. Osim što oplemenjuju okus jela dajući mu sasvim poseban tek, izrazito povoljno djeluju i na zdravlje.
Sve veći broj svježih ili sušenih sitnih aromatičnih biljčica ulaze u naše lonce i tave, no podsjećamo vas na jedan sasvim skroman dodatak jelima koji je stalni pratitelj nezaobilazne soli.
Stalna upozorenja na prekomjernu konzumaciju soli skrenula su pažnju s papra i isticanja njegovih pozitivnih utjecaja na našu probavu.
Papar kao i većina biljaka sadrži antioksidanse te ima protuupalna svojstva. Njegov papreni okus u ustima šalje signal probavnom sustavu da je vrijeme za pokretanje te otklanja simptome mučnine i gubitka tetka. Povećava proizvodnju hidroklorilne kiseline u želucu koja razgrađuje masti te smanjuje plinove gastrointestinalnog trakta.
>> 'Zapaprite' svoj ljubavni život
>> Paprom protiv nametnika i začepljenog nosa
Ukoliko volite kuhati i uživate u širokom spektru okusa, kupite pakiranja papra s već ugrađenim mlinčićem ili ako želite iskoristiti maksimum njegove arome, zrna crnog ili blažeg bijelog papra sameljite ga u posebnom mlincu za papar kojeg u svom kuhinjskom ormari9ću imaju svi veliki gurmani.