Kada govorimo o higijeni usne šupljine i zubi kemijski element fluor koji je sastavni dio svake klasične paste za zube vjerojatno pobuđuje najviše sumnji i polemika. Želite li biti sigurni da koristite najbolje za sebe i svoju obitelj neka pasta za zube barem povremeno bude prirodna i iz kućne radinosti

Elementarni fluor kada se veže na druge elemente nastaju spojevi koje nazivamo fluoridi.

Fluoridi se nalaze u tipičnoj zubnoj pasti, manje su toksični od fluora, ali 2 grama su dovoljna da ubiju odraslog čovjeka. U kemijskom periodnom sustavu fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi negdje između arsena i olova.

>> Izbijelite zube korom od banane

U posljednjih nekoliko godina sve više studija potvrđuju štetnost te kancerogeni utjecaj fluora

Proizvođači pasta za zube rado ističu sadržaj fluora jer postoji uvjerenje da on jača zubnu caklinu i sprječava nastanak karijesa. Neka novija istraživanja međutim opovrgavaju ovo staro uvjerenje i tvrde čak da fluor izaziva teška oštećenja desni i kostiju.

'Postoje različite teorije o fluoru kao sastojku, no u posljednjih nekoliko godina sve je više studija koje potvrđuju njegovu štetnost te kancerogeni utjecaj. Upravo zbog toga sve više stomatologa izbacuje ga iz uporabe', izjavila je doktorica stomatologije Alina Šegedin te dodala kako prirodni, kućni sastojci mogu biti zamjena za kupovnu pastu za zube.

Želite li se okušati u popularnoj uradi sam tehnici koja je zdrava, sigurna i jeftina napravite sami svoju pastu za zube koja je gotova u trenu:

Sastojci:
- eterično ulje mente
- kokosovo ulje
- listići mente
- stevia

Priprema:
Dok ne savladate postupak napravite manju količinu paste. U omjeru pola-pola izmiješajte kokosovo ulje i soda bikarbonu (žlica od svakog).

U smjesu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulje peperminta i malo stevije koja će pasti dati slatkasti okus.

Sve sastjke dobro izmiješajte i spremite u staklenu psudicu. Četkicu samo umočite u pastu i iščetkajte zube. Vašu domaću pastu za zube ne morate držati u frižideru.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju