Odavno smo shvatili da je bitka s prašinom beskonačna i nemoguće ju je dobiti. No rješavanje misterija o tome odakle dolazi i što je čini možda bi nas moglo djelomično utješiti

Dok lagano leluja po zraku na zrakama sunca, prekriva svaku površinu i tvori misteriozne nakupine ispod kreveta, bezbroj puta smo se upitali odakle više dolazi sva ta prašina?

Istraživanja su pokazala što čini čestice prašine i predstavljaju li opasnost za zdravlje.

Više od 60 posto prašine potječe izvana – čine je čestice iz tla i zraka. Preostali dio čine čestice s tkanine pokućstva i tepiha te odumrle stanice ljudske kože. Prema tome, prašina je jedna vrlo raznolika smjesa, a teško ju je spriječiti upravo iz razloga jer dolazi sa svih strana.

Mogu li čestice prašine biti opasne po zdravlje?

S obzirom da veći dio prašine potječe izvana, moguće su čestice opasnih tvari kao što su olovo i arsen, koje se u domove unose prvenstveno putem obuće i odjeće.

One mogu biti ponekad opasne za djecu i osobe s poteškoćama dišnih puteva, zbog raznih alergija i oslabljenog imunološkog sustava.

Najbolji način izbjegavanja unošenja opasnih čestica u vaš dom je ostavljanje obuće izvan prostorija u kojima boravite i smještaj u ormariće za obuću. Tako će se izbjeći njihovo raznošenje po ostalim prostorijama.

>>VIDEO: Kako spriječiti nakupljanje prašine?

>> 9 neočekivanih ubojica prašine

A za najučinkovitije brisanje prašine koristite tkanine od mikrofibre jer one najbolje zadržavaju u sebi prašinu i jednostavno se održavaju – pranjem običnom vodom. Također, redovito koristite usisavač kako bi naslage prašine držali na najmanjoj mogućoj razini.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju