Šećer stručnjaci povezuju kao direktan ili indirektan izvor modernih bolesti zbog čega savjetuju da se količina od 24 grama šećera dnevno nikako ne bi smjela prelaziti. No u održavanju preporučene doze odmažu nam brojni proizvodi koji u sebi neočekivano sadrže velike količine šećera koje su savršeno zakamuflirane, otkrivamo pet namirnica koje skrivaju šećer

Bijeli šećer ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost jer onaj koji konzumiramo je čista saharoza lišena vitamina, minerala, enzima i svih vitalnih elemenata, ona samo proizvodi prazne kalorije i oslabljuje naš organizam upozoravaju brojni stručnjaci.

Jasno je stoga da šećer treba izbjegavati, no pri tomu nam često odmažu proizvodi koji u sebi neočekivano kriju velike količine ovog nezdravog sastojka, a koje konzumiramo svakodnevno.

Jedna šalica mlijeka sa smanjenim udjelom masnoće u sebi sadrži čak 12 grama šećera

>>5 lažno dijetalnih proizvoda od kojih se debljamo

1. KEČAP ( 350 ml = 3,5 vrećica šećera)
Rajčica sadrži u sebi prilično visok postotak limunske kiseline zbog čega prerađevine od ove zdrave namirnice u sebi sadrže visok postotak šećera koji ublažava inače kiselkast okus rajčice. Bočica omiljenog nam kečapa stoga je prava šećerna bomba koja u sebi sadrži čak 12.5 grama šećera.

Kako bi bili sigurni u ono što konzumirate, a pri tomu se ne želite odreći svog omiljenog umaka donosimo recept za pripremu zdravog kečapa.

2. KRUH ( 2 kriške = 1 vrećica šećera)
Sastav kruha koji u sebi sadrži samo brašno, vodu i sol gotovo je nemoguće pronaći na policama trgovina, a osim aditiva  jedan od skrivenih sastojaka čak i integralnog kruha je šećer koji se dodaje zbog izgleda i teksture. Dvije kriške integralnog kruha sadrže čak 4 grama šećera.

Stoga birajte provjereni kruh od cjelovitih žitarica sa polica s eko oznakom i obavezno čitajte sastav na poleđini pakiranja.

>>9 iznenađujućih upotreba ozloglašenog šećera

3. PRELJEVI ZA SALATE ( 1dcl = 1/2 vrećice šećera)
Svježe salate na našem meniju trebale bi se naći svakodnevno no njihov zdravi učinak na tijelo mogu pokvariti razni preljevi pa čak i oni naizgled zdravi poput jabučnog i vinskog octa. Brojni proizvođači naime u ove vrste octa stavljaju šećer, tako jedan decilitar jabučnog octa može sadržavati do 2 grama šećera.

Bijeli šećer ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost jer onaj koji konzumiramo je čista saharoza lišena vitamina, minerala, enzima i svih vitalnih elemenata

Ukoliko niste sigurni da je ocat dobiven samo iz prirodnih sastojaka bez dodatka šećera radije u salatu stavite limun.

3. KUPOVNI VOĆNI SOKOVI (2 dcl = 1 vrećica šećera)
'Sok je baš kao i soda nema razlike' izjavili su nedavno britanski stručnjaci nakon opsežnog istraživanja industrijskih sokova na tržištu. Istraživanje je naime pokazalo da 2 dcl industrijskog voćnog soka i to od jabuke u sebi sadrži čak 4 grama šećera. Industrijski jabučni sok dodaje se i kao baza za zdrave zelene sokove stoga treba biti oprezan i gotove napitke izbjegavati što je češće moguće.

Radije posegnite za svježe cijeđenim sokovima iz kućne radinosti u kojima šećere u potpunosti možete izbjeći i to na način da kombinirate kiselo voće ili povrće sa onim koje u sebi sadrži prirodne šećere.

5. MLIJEKO (2 dcl = 2.5 vrećica šećera)
Zanimljivo je da sa polica uvijek biramo mlijeko sa smanjenim udjelom masnoća dok uopće ne razmišljamo kako ni takav izbor ne pomaže našoj namjeri u izboru zdravijih namirnica.
Naime jedna šalica mlijeka sa smanjenim udjelom masnoće u sebi sadrži čak 12 grama šećera, stoga regulirajte prije svega dodavanje šećera u napitke od mlijeka ili ga u potpunosti zamijenite alternativnim proizvodima poput npr. bademovog mlijeka.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju