Čaša vina i orhideja mogu vam tjerati suze na oči, ali na ne baš romantičan način. Osim povećane koncentracije peludi i prašine, sezonske alergije mogu pojačati i neki faktori kojih uglavnom nismo svjesni

Suze u očima, začepljene nosnice i kihanje izluđuju mnoge u doba sezonskih alergija. Osobe alergične na pelud, grinje i prašinu mogu ublažiti ove simptome ako izbjegnu neke od navika koje pogoršavaju alergijske reakcije.

Stres
Osobe koje pate od sezonskih alergija imaju pojačane simptome ukoliko su izložene stresnim situacijama. Razlog tomu jest pojačano izlučivanje antitijela i proteina odgovornih za alergijske reakcije uslijed izloženosti stresu. Ako ste često izloženi stresu, njegove posljedice na alergije možete ublažiti dovoljnom količinom sna. Manjak sna dodatno povećava stres, a time i alergijske reakcije.

Alkohol
Određeni sastojci u alkoholnim pićima potiču kemijske reakcije u organizmu koje mogu utjecati i na pojavu alergijskih reakcija – začepljenje nosa, suzenje očiju, kihanje i ostalo. Stoga pokušajte izbjegavati alkohol u vrijeme kada je sezona alergija na vrhuncu.

Temperatura vode u perilici
Pranje rublja na temperaturi od 60 ˚C i više uništava većinu bakterija, dok pranje na nižim temperaturama uništava samo mali dio bakterija – oko 6 posto. Osobe alergične na grinje, prašinu, pelud i slične alergente trebale bi koristiti posteljinu, ručnike i sve tkanine koje dolaze u doticaj s dišnim putovima oprane na visokoj temperaturi.

Kućne biljke
Vaša lijepa orhideja može vas natjerati na plač ako ste alergični na pelud. Osim orhideje, među najčešće uzročnike alergija u kući spadaju bršljen, palma, fikus i juka. Zamijenite ih biljkama koje nemaju cvjetove i redovito ih tuširajte kako biste uklonili prašinu koja se skriva i u nedostupnim dijelovima.

Zatvoreni bazeni
Klor koji se nalazi u bazenima djeluje nadražujuće na oči i dišni sustav, osobito u zatvorenim bazenima gdje je manje kisika. Istraživanja su pokazala da tinejdžeri koji provedu više od 100 sati u zatvorenim bazenima s klorom bogatom vodom, imaju od sedam do devet puta veći rizik dobivanja peludne groznice od onih koji koriste neklorirane bazene.

Cigarete
Štetnost pušenja za cijeli organizam je poznata, no za alergične osobe još je štetnija zbog osjetljivosti dišnih putova. Istraživanje u Japanu pokazalo je da 80 posto ispitanih studenata koji dolaze iz obitelji u kojoj je barem jedna osoba pušač pokazivalo simptome neke od alergija.
Čak i čestice s odjeće osoba koje puše mogu onečistiti zrak u zatvorenim prostorijama i pojačati alergijske reakcije.

>>VIDEO: Terapija solju rješava probleme disanja i alergija

>> VIDEO: Prestanite pušiti za samo 20 minuta

Jutarnje tuširanje
Ako imate naviku tuširanja ujutro umjesto navečer, možda biste je trebali promijeniti. Naime, tokom dana čestice prašine i peludi zavuku se u odjeću, obuću, kosu i kožu, te biste ih trebali ukloniti prije nego što dospiju u sve prostorije u domu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju