Ljeto koje je pred nama mnogi će iskoristiti za putovanje prema moru, a oni koji ostaju u gradu vodit će bitku s užarenim asfaltom i temperaturama koje su gotovo nepodnošljive. Uz nekoliko trikova možemo olakšati preživljavanje dana koji će nas počastiti s temperaturom do 38 stupnjeva Celzija

Stručnjaci savjetuje izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati te upozoravaju na uzimanje dovoljnih količina tekućine, a to je najmanje 2 litre dnevno. Ovdje se prvenstveno misli na vodu i negazirana pića.

>> Mali vodič za zdravo sunčanje

>> 6 nevidljivih neprijatelja kože

Omiljene kofeinske napitke potrebno je izbjegavati kao i gazirana pića te alkohol. Teška hrana također nije saveznik visokih temperatura pa je idealan obrok lagana juha, varivo ili lešo kuhano povrće i meso. Salate su također odličan izbor!

Nikuda bez vode
Ono što će vam tijekom ljetnih mjeseci predstavljati najveće zadovoljstvo je bočica hladne vode. Morate li izlaziti iz kuće ili ureda u vrijeme najvećih vrućina svakako je smjestite u torbu čak i ako to znači da kozmetička torbica mora ostati kod kuće. Šminka se i tako rastapa na 30 i više stupnjeva Celzijusa!

Krema sa zaštitnim faktorom
Samo nekoliko minuta na suncu bez zaštitnog faktora dovoljno je da shvatite kako krema za sunčanje također spada u obaveznu ljetnu opremu.

Ono što će vam tijekom ljetnih mjeseci predstavljati najveće zadovoljstvo je bočica hladne vode.

Ne izlazite iz kuće bez da ste zaštitili lice i tijelo, a ukoliko na otvorenom morate provesti veći dio dana kremu ponesite sa sobom. Vodite računa kako će tijekom najtoplijih dana indeks UV zračenja biti 8 do 9 što je vrlo visoko.

Imajte na umu da posebnu pažnju zaslužuju djeca, njihova kože može pretrpjeti opekline u samo 10 minuta boravka na suncu bez zaštitnog faktora te u neadekvatnoj odjeći.

Šešir
Ukoliko se ne uklapa u vašu odjevnu kombinaciju presvucite se! Šešir će vam uvelike olakšati kretanje po suncu. Pretvorite se u damu i skočite u ljetnu haljinu ili široku suknju u kombinaciji s jednostavnim topom od prozračnog materijala.

Zaboravite na ljetne čizme
One jesu ljetni hit, no kada temperature prelazi 30 stupnjeva nisu dobar saveznik. Obujte japanke, sandale ili platforme, obuću u kojoj noga može disati, a trendi čizme ostavite za dane kada se živa na termometru malo spusti.

Automobili
Omiljeni limeni ljubimci posebno su opasni tijekom ljetnih mjeseci pa se u automobilima parkiranim na suncu ne smije zadržavati ni kratko vrijeme. U automobilima se ne smiju ostavljati ni kućni ljubimci.

Je li u klimi spas?
Boravak u klimatiziranim prostorijama svakako je preporučljiv, no razlika u temperaturi ne smije prelaziti 7 stupnjeva. Prije izlaska iz stana spustite rolete i zatvorite prozore, a otvorite ih tek kada padne mrak jer su noćne temperature ipak niže te tek tada prozračite prostorije.

Oprezno na putu!
Iako je želja za odlaskom na more velika oprez prilikom kretanja na put. Odaberite dio dana kada temperature nisu najviše, uključite klimu u automobilu i ponesite dovoljno tekućine.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju