Nova američka studija posvećena sastojcima te štetnim metalima u kozmetici, prije svega ružu za usne, donijela je rezultate koji potvrđuju kako nema mjesta panici nastaloj prilikom površno interpretiranih rezultata studija

Istraživanja provedena 90-ih godina otkrila su tragove olova u ruževima te tako izazvala zbunjenost i nepovjerenje među konzumenticama dekorativne kozmetike te pokrenula neprovjerenu informaciju kako se prisutnost tog teškog metala može otkriti uz pomoć zlatnog prstena.

Jedna od provedenih studija u većini od 32 ispitana ruža i sjajila potvrdila je prisutnost male količine teških metala.

Osobe koje se ruževima za usne koriste u prosječnim količinima mogu u organizam apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda na dan, a one koje se 'mažu' češće čak i do 87 miligrama, objavili su znanstvenici.

>> Usne vas postaruju više nego bore

Dok američko tržište nema propisane standarde za teške metale u kozmetici, Europska unija je zabranila korištenje kadmija, kroma i olova

Dok američko tržište još uvijek nema propisane standarde za teške metale u kozmetici, Europska unija je zabranila korištenje kadmija i kroma (kancerogenih metala) te olova.

No, štetne posljedice za zdravlje vidljive su tek ukoliko se koristi više od 32 kozmetička proizvoda dnevno koja u sebi sadrže kadmij.

Rezultat preliminarnih studija u svim proizvodima potvrdio je postojanje mangana, titanija i aluminija. Velika izloženost manganu može dovesti do neuroloških poremećaja, no on je isto tako tijelu potreban element koji pomaže apsorpciji kalcija te igra veliku ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, a nalazimo ga u ananasu i grahoricama.

>> Znate li što lice govori o vašem zdravlju?

Sporno olovo, prema riječima voditeljice studije Katharine Hammon, 'ne treba izazivati najviše zabrinutosti'. Ono je otkriveno u 75 posto proizvoda, a čak i kada su korišteni u većim količinama, ne predstavljaju opasnost za zdravlje.

Pri tome prisutnost tog teškog metala nije imala nikakvu poveznicu s kozmetičkim brendom, cijenom niti bojom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju