Sunce je izvor života, zdravlja i dobrog raspoloženja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama štetno je i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo pogrešna sredstva za zaštitu, poput nekih ulja.

Mnogi će na plažu umjesto skupe kreme prije ponijeti kakav domaći pripravak, poput raznih ulja s eteričnim dodacima uz pomoć kojeg će brže pocrnjeti, no stručnjaci upozoravaju na brojne opasnosti koje skrivaju takvi pripravci.

Maslinovo ulje ima fantastičan učinak na kožu, vlaži je i čini elastičnom, no ne štiti od ultraljubičastih zraka.

KANTARIONOVO I MASLINOVO ULJE NE ŠTITE KOŽU OD ŠTETNIH ZRAKA

Koristimo različita eterična ulja, a ljeti ih je gotovo zabranjeno koristiti. Važno je naglasiti da kantarionovo ulje ne smijemo nikad stavljati prije izlaganja suncu. Dakle, ako smo ga namazali na kožu, moraju proći barem 24 sata da bismo se smjeli izložiti UV zračenjima sa sigurnošću da nećemo dobiti neželjene nuspojave, objašnjava dermatologinja Jadranka Sokol.

Preplanuli ten Brončani finiš: Osam prirodnih ulja za najljepši preplanuli ten

Skoro isto vrijedi i za maslinovo ulje, koje ima fantastičan učinak na kožu, vlaži je i čini elastičnom, no neće vas zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekline, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na našoj koži poput hiperpigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

PRIMJENA KREMA S VISOKIM ZAŠTITNIM FAKTOROM IZUZETNO JE VAŽNA ZA ZDRAVU KOŽU

Upravo zbog toga svom tijelu svakako trebate priuštiti adekvatnu zaštitu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a osobito za osobe svijetle puti čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu.

Smatra se da krema sa zaštitnim faktorom 50 učinkovito filtrira i štiti od 98 posto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

Na koži UVA zrake uzrokuju uglavnom promjene u dermisu i glavni su čimbenik fotostarenja. Posljednjih dvadesetak godina istraživanja su potvrdila da UVA zračenje također uzrokuje i oštećenja stanica u bazalnom sloju epidermisa te se danas smatra da i UVA može doprinijeti ili čak uzrokovati karcinom kože, upozorava dr. Dinko Bagatin.

Primjena krema s visokim zaštitnim faktorom važna je za sve, a osobito je značajna za osobe koje su svijetle puti i čija koža uvijek izgori pri izlaganju suncu. 

Pogledajte i deset pekmeza za brzo tamnjenje bez dugog izlaganja suncu:

Brzo tamnjenje: Pekmezi za divno preplanulu kožu bez dugog izlaganja suncu Mnogi u ljetnim mjesecima žele imati preplanuli ten Afrodita Sun Care Marmelada Express Lancaster Sun Beauty Tan deepener Tindet Jelly +2 Bodybite Bronzie pekmez za sunčanje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju