Renomirani znanstveni časopis Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije umjetnih sladila i nepovoljnih ishoda u trudnoći, posebice prijevremenog poroda i niske porođajne težine

Autor članka, dr. Carlo La Vechia s Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu, proučio je podatke iz norveške studije (Englund - Ogge) iz 2012.godine te podatke iz danske studije (Halldorsson) iz 2010. te zaključuje da nema dokaza da pića s umjetnim sladilima koja su odobrena za korištenje mogu utjecati na prijevremeni porod.

Isti zaključak donijela je i Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Nakon što je proučila rezultate Halldorsson studije , EFSA je 2011. zaključila da Halldorsson studija nije dokazala uzročno posljedičnu vezu između konzumacije pića s umjetnim sladilima i preuranjenog poroda.

U planiranju obitelji jedan od najvažnijih dijelova je kako da trudnoća prođe najbolje za majku i naravno za novorođenče. Stoga je svaka informacija o pravilnoj prehrani i svemu što se smije i ne smije unositi za vrijeme trudnoće i kako pravilno jesti i što najbolje piti, a da to nema utjecaja na trudničino zdravlje, vrlo korisna za buduću majku.

Mogući odnosi između umjetnih sladila i te nepovoljnih ishoda u trudnoći, osobito prijevremenog poroda i niske porođajne težine, nedavno su postali od velikog interesa, s obzirom na raširenu uporabu sladila i učestalosti prijevremenih poroda, posebice u razvijenim zemljama.

Imajući to na umu, 8. siječnja 2013. Europska agencija za sigurnost hrane objavila je privremeno znanstveno mišljenje o sigurnosti umjetnog sladila aspartama. U priopćenju EFSA-e se navodi: 'U ovoj ponovljenoj procjeni sigurnosti aspartma, znanstvni stručnjaci EFSA-e proučili su sve dostupne informacije o aspartamu i njegovim produktima razgradnje primjenjujući detaljnu i metodičku analizu te zaključili da ne postoji opasnost za potrošače pri trenutnim razinama korištenja. Prihvatljivi dnevni unos (ADI) za aspartam se smatra siguran za opću populaciju i unos aspartama je ispod granica prihvatljivog dnevnog unosa'.

Ponovna procjena sigurnosti aspartama je dio procesa ponovne procjene svih aditiva koju je Europska komisija je zatražila od EFSA-e i koja treba biti provedena do 2020. godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju