Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda

29-01-2013 Piše Zadovoljna
komentari

Renomirani znanstveni časopis Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije umjetnih sladila i nepovoljnih ishoda u trudnoći, posebice prijevremenog poroda i niske porođajne težine

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Autor članka, dr. Carlo La Vechia s Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu, proučio je podatke iz norveške studije (Englund - Ogge) iz 2012.godine te podatke iz danske studije (Halldorsson) iz 2010. te zaključuje da nema dokaza da pića s umjetnim sladilima koja su odobrena za korištenje mogu utjecati na prijevremeni porod.

Isti zaključak donijela je i Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Nakon što je proučila rezultate Halldorsson studije , EFSA je 2011. zaključila da Halldorsson studija nije dokazala uzročno posljedičnu vezu između konzumacije pića s umjetnim sladilima i preuranjenog poroda.

U planiranju obitelji jedan od najvažnijih dijelova je kako da trudnoća prođe najbolje za majku i naravno za novorođenče. Stoga je svaka informacija o pravilnoj prehrani i svemu što se smije i ne smije unositi za vrijeme trudnoće i kako pravilno jesti i što najbolje piti, a da to nema utjecaja na trudničino zdravlje, vrlo korisna za buduću majku.

Mogući odnosi između umjetnih sladila i te nepovoljnih ishoda u trudnoći, osobito prijevremenog poroda i niske porođajne težine, nedavno su postali od velikog interesa, s obzirom na raširenu uporabu sladila i učestalosti prijevremenih poroda, posebice u razvijenim zemljama.

Imajući to na umu, 8. siječnja 2013. Europska agencija za sigurnost hrane objavila je privremeno znanstveno mišljenje o sigurnosti umjetnog sladila aspartama. U priopćenju EFSA-e se navodi: 'U ovoj ponovljenoj procjeni sigurnosti aspartma, znanstvni stručnjaci EFSA-e proučili su sve dostupne informacije o aspartamu i njegovim produktima razgradnje primjenjujući detaljnu i metodičku analizu te zaključili da ne postoji opasnost za potrošače pri trenutnim razinama korištenja. Prihvatljivi dnevni unos (ADI) za aspartam se smatra siguran za opću populaciju i unos aspartama je ispod granica prihvatljivog dnevnog unosa'.

Ponovna procjena sigurnosti aspartama je dio procesa ponovne procjene svih aditiva koju je Europska komisija je zatražila od EFSA-e i koja treba biti provedena do 2020. godine.

Pročitaj još
Pročitaj još