Mnogi čimbenici kao što su povećano opterećenje, stres, duga putovanja na posao ili s posla, suhi zrak zbog klima uređaja ili grijanje mogu utjecati na normalno funkcioniranje tijela i povećanje gubitka vode

Učenje
Optimalana hidratacija je vrlo važna za tjelesno i mentalno zdravlje. Mozak čini samo 2% od ukupne tjelesne težine, ali dobiva 20% od ukupne cirkulacije.

Prilikom dehidracije, smanjuje se volumen krvi u tijelu te postoji opasnost da se količina krvi – a time i količina kisika i hranjivih tvari - koje se krvlju dovode do mozga također smanje.

Dehidracija i vrućina mogu imati značajan utjecaj na tjelesnu i mentalnu izvedbu. Gubitak od čak 1-2% tjelesne težine – od 500 ml do 2 litre može uzrokovati kod ljudi manje usredotočenosti, manje koncentracije i više umora. Taj gubitak vode može također uzrokovati i sve jače simptome glavobolje.

Osiguramo li tijelu dobru i dugotrajnu hidrataciju, ono ima mogućnost samoregulacije, a postoje i dokazi da pravilna hidratacija može smanjiti ozbiljnu glavobolju, umor i dekoncentraciju, što je presudno kada postoji velika potreba za koncentracijom prilikom učenja.

Hidratacija na radnom mjestu
Mnogi čimbenici kao što su povećano opterećenje, stres, duga putovanja na posao ili s posla, suhi zrak zbog klima uređaja ili grijanje mogu utjecati na normalno funkcioniranje tijela i povećanje gubitka vode, čak i prilikom neprimjetnog znojenja.

Posebno za vrijeme obavljanja fizičkog posla, količina znoja često prelazi unos vode, stvarajući manjak vode u tijelu ili dehidraciju. U tim situacijama dehidracija može negativno utjecati na produktivnost radnika, sigurnost i moral, jer mentalna izvedba može biti smanjena , isto kao i tjelesna izvedba.

Hidratacija je stoga jednako važna za radnika u uredu kao i za fizičkog radnika.

Za one koji pak rade u uredima s klima uređajima, zrak sa smanjenim sadržajem vode rezultira povećanim gubitkom vode kroz pluća i kožu. Ti gubici se trebaju nadoknaditi kroz bogatu i raznovrsnu prehranu, uključujući hranu i pića s visokom udjelom vode.

Nedovoljna hidratacija tijekom radnog dana može uzrokovati glavobolju, umor i gubitak koncentracije.

Hidratacija u vožnji

Dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor i gubitak koncentracije, te može utjecati na mentalnu usredotočenost. Vožnja u vrućem automobilu može dovesti do znojenja s velikim gubitkom vode i mineralnih soli ili elektrolita.

Čak i u klimatiziranom automobilu gubici vode mogu biti veliki na dugim putovanjima, stoga je prikladna hidratacija tijekom vožnje nužna. Često ispijanje bezalkoholnih pića tijekom dugih vožnji automobilom može doprinjeti smanjenju umora za volanom.

Više informacija potražite na www.europeanhydrationinstitute.org

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju