Zimsko razdoblje je doba čestih prehlada i gripa, a kako bi što bolje pripremili organizam za borbu protiv raznovrsnih mikroba pozivamo vas da provjerite što vam savjetuje naša nova suradnica, nutricionistica Alma Bunić

Ekolozi smatraju da upravo razlika u godišnjim dobima daje prirodne raznolikosti. Danas lako zaboravljamo na godišnja doba prilikom osmišljavanja dnevnog jelovnika jer je veliki broj namirnica zbog modernih tehnoloških postupaka dostupan je cijele godine.

Palac gore za sezonske namirnice!
Potrebno je jesti sezonske namirnice kako biste dobili najvrjednije iz njih. Sezonske namirnice su najbogatije nutrijentima.

>> 8 zapovijedi zdrave detoksikacije

>> Sve što niste znali o medu na jednom mjestu

Zimi je najbolje uzimati hranu koja grije. Sve namirnice životinjskog podrijetla osobito divljač su namirnice koje griju te ih je dobro uklopiti u jelovnik.

Važno je znati da su namirnice koje polako rastu toplije od onih koje brzo rastu stoga su korjenasto povrće ( peršin, celer, mrkva... ) te jaja, kukuruz i orašasti plodovi također zimski izbor namirnica koje griju.

Pojačajte unos zelenog povrća, sjemenki suncokreta, sezama, buče, cjelovite žitarice i zob, a od voća konzumirajte šipak i citrusno voće najbolje u obliku cijeđenog soka. Pijte čaj od đumbira i koristite ga u hrani kao začin.

Kako je zimsko razdoblje, razdoblje čestih prehlada i gripa preporučljivo je u to vrijeme konzumirati što manje mlijeka i mliječnih proizvoda. Osobe koje stvaraju puno sekreta neka pripaze i na šećera pa čak i one iz meda što znači da ni s medom ne treba pretjerivati u konzumaciji, a bijeli šećer je najbolje potpuno izbaciti.

Kako bi ojačali imunitet redovito uzimajte probiotike kao dodatak prehrani te cink s vitaminom C. Cink je mineral najodgovorniji za imunološki sustav.

Kada jedete uvijek uskladite tanjur s godišnjim dobom, boje godišnjeg doba neka budu boje vašeg tanjura!

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju