Perete zube nakon svakog jela, umjesto slatkih sokova pijete čajeve, a između obroka uzimate voće umjesto slastica i sve to kako bi zaštitili svoj osmijeh? Zvuči kao savršena formula, no nažalost ni to nije dovoljno. provjerite što sve uništava zube

Voćni čaj
Ukoliko ste omiljeni napitak kavu zamijenili voćnim čajem kako bi spriječili pojavu tamnih mrlja na bijelim zubima, slijedi razočaranje.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bristolu pokazalo je kako je večina voćnih čajeva može izazvati mrlje na zubima, a najviše čajevi koji sadrže limun i ribizl.

Najbolji izbor su crni i zeleni čaj jer njihovi sastojci 'napadaju' bakterije koje stvaraju plak i na taj način štite caklinu.

Svaka druga trudnica ima problema s gingivitisom tj. upaljenim zubnim mesom koje krvari prilikom četkanja

>> 5 pravila uz koje više nećete imati žute zube

Kapi za oči
Često korištenje kapi za oči koje djeluju protuupalno može kao nuspojavu imati sušenje ustiju što znači da organizam proizvodi manje sline. Slina djeluje kao barijera koja štiti zube od bakterija, a u ovom slučaju zubi su u opasnosti.

Isto se događa i ukoliko često uzimate tablete protiv bolova, a to je moguće spriječiti uz pomoć posebnih gelova i žvakaćih guma koje se mogu nabaviti u ljekarnama.

>> 8 poruka koje jezik govori o vašem zdravlju

Trudnoća
Ovo možda je bapska priča, no trudnoća uistinu može uništiti zube. Svaka druga trudnica ima problema s gingivitisom tj. upaljenim zubnim mesom koje krvari prilikom četkanja.

Povišena razina estrogena i progesterona koja cirkulira tijelom pojačava protok krvi u svim dijelovima organizma pa i u desnima koje natiču te krvare prilikom pranja četkicom.

Tijekom trudnoće perite zube najmanje dva puta dnevno i ne četkajte ih duže od dvije minute.

Plivanje u bazenu
Voda bogata klorom uništava caklinu. Dok boravite u bazenu ili plivate uzimate vodu u usta, a rezultat toga su zubi koji gube snježno bijelu boju.

Ukoliko odlazite na bazen povremeno, to vas ne treba zabrinjavati, no stalni plivači bi trebali pripaziti.

Izbjeljivanje
Sredstva za izbjeljivanje zubiju koja se mogu koristiti kod kuće su štetna za desni. Sadrže hidrogen koji prilikom nestručnog rukovanja može doći u doticaj s desnima i oštetiti ih.

Neka od sredstava koja su dostupna u trgovinama i ljekarnama imaju previsoki postotak hidrogena i drugih kiselina, pa je ukoliko želite izbijeliti zube to najbolje učiniti kod zubara.

Zubi kao otvarač
Otvaranje paketića grickalica ili boca od raznih pića je mnogima uobičajeno, no isto tako i jako štetno. Vrhovi zubiju su najtanji i najosjetljiviji pa se vrlo lako može dogoditi da puknu.  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju