Nakon odrađenog treninga glavni dokaz dobro obavljenog posla je majica natopljena znojem te lice orošeno slanim kapljicama iscijeđenim zahvaljujući vježbanju na kojem se niste štedjeli. Ako se ne znojimo, znači li to da je trening bio uzaludan? I trošimo li više kalorija ako vježbamo na visokim ljetnim temperaturama? Fizička aktivnost sigurno nikada nije uzaludna, ali neki mitovi o znojenju zaista i jesu zablude

Istina ili laž: Trošimo više kalorija dok vježbamo na visokim temperaturama?
Istina. Srce treba raditi intenzivnije kako bi za vrijeme izvođenja kardio vježbi mišiće opskrbila kisikom te pumpa još više krvi na površinu kože kako bi održalo 'sigurnu' tjelesnu temperaturu. Ali to ne znači da zbog toga trošite više kalorija.

Istina ili laž: Znojenje je konstantna aktivnost?
Istina. Tijelo stalno oslobađa tekućinu kako bi reguliralo temperaturu, premda je najveći dio vremena ta količina toliko mala da je zanemariva. Pri tome se ne znojimo samo ispod pazuha, već po cijelom tijelu.

Istina ili laž: Krema sa zaštitnim faktorom otežava znojenje?
Laž. Bez obzira na visinu zaštitnog faktora kreme za sunčanje ne sprečavaju znojenje. Pri tome trebate biti svjesni da niti jedna krema nije u potpunosti vodootporna i imuna na znoj. Potrebno ju je nanositi svakih nekoliko sati, pogotovo ukoliko ste se u međuvremenu osvježili u moru ili bazenu.

Istina ili laž: Izotonička pića pomažu prilikom znojenja?
Istina. Ali samo ukoliko ih umjereno konzumirate. Prilikom pojačanog znojenja gube se elektroliti koji se trebaju nadomjestiti putem hrane ili pića. Izotonička pića vam u tome mogu pomoći, ali budite svjesni njihove kalorijske vrijednosti (pola litre krije između 125 i 140 kalorija) kako ne biste u organizam unijeli gotovo jednak broj kalorija koliko ste vježbanjem potrošili.

>> 5 glavnih uzročnika pojačanog znojenja

>> 4 brzinska rješenja protiv mirisa znoja

Istina ili laž: Tijelo je izloženo većim naporima u vlažnim uvjetima?
Istina. Koža se 'oslanja' na suhi zrak koji je okružuje zbog kojeg vlaga iz našeg tijelo lako isparava. U vlažnim klimatskim uvjetima ona se gubi puno teže zbog čega je napornije održavati tjelesnu temperaturu. Upravo je to razlog zašto je za sparnog vremena naporno izvoditi i lake i jednostavne vježbe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju