Nagrada Grammy za izuzetne doprinose u američkoj glazbenoj umjetnosti i diskografiji dodijeljuje se već 61. godinu zaredom. Zanimljivo, prvi put u povijesti ove je godine nagrada za najbolji rap-album dodijeljen ženi, točnije Cardi B za uradak “Invasion of Privacy”.

Galerija Grammy 2019. Cardi B H.E.R. Grammy 2019. +1 Dua Lipa

Cardi B inače nema dlake na jeziku, no proglašenje pobjednice čak je i nju ostavilo (privremeno) bez teksta. Valja znati da su žene repale mnogo prije Cardi B, no Grammyji su tijekom povijesti često bili naklonjeniji muškarcima, a osobito prošle godine kada je manjak dama među pobjednicima izazvao velike kontroverze, a društvenim mrežama širio se hashtag #GrammysSoMale.

Da je 2019. godina žena, potvrdila je američka kantautorica Kacey Musgraves, koja je dobila Grammy za album godine. Štoviše, žene su dominirale u većini važnijih kategorija.

 

Osvojile su nagradu na najbolji vokalni pop-album (Ariana Grande, Sweetener), za najbolji album R&B glazbe (Gabriella Wilson odnosno H.E.R za H.E.R), ali i za najboljeg novog izvođača (Dua Lipa).

Lady Gaga kući je ponijela čak tri kipića: za najbolju filmsku pjesmu ("Shallow"), za najbolji duet s Bradleyom Cooperom te za najbolju solo pop izvedbu ("Joanne, Where do you think you're goin'?").

Lady Gaga Lady Gaga (Foto: Getty Images)

Tijekom dodjele tri su velike glazbenice dobile glazbenu posvetu zbog njihove nevjerojatne karijere – Dolly Parton, Diana Ross i Aretha Franklin.

Povrh svega, publiku na Grammyjima oduševila je bivša prva dama SAD-a Michelle Obama koja se nanajavljeno pojavila na pozornici u društvu voditeljice Alicije Keys, Lady Gage, Jennifer Lopez te Jade Pinkett-Smith. Njezine inspirativne riječi o ženskom zajedništvu, ali i glazbi publiku je dovela do suza.

Od izdanja Motown recordsa koje sam izlizala do pjesama 'Who run the world' koje su mi bile gorivo posljednje desetljeće, glazba mi je oduvijek pomagala da ispričam svoju priču i znam da to vrijedi za sve ovdje. Bez obzira na to volimo li country, rap ili rock, glazba nam pomaže da dijelimo sebe.

Svoje dostojanstvo i svoju tugu, svoje nade i radosti, ona nam dopušta da se 'čujemo' i dopustimo drugima da uđu u naše živote. Glazba nam pokazuje da je sve to važno. Svaka priča unutar svakog glasa, svaka nota unutar svake pjesme. Nije li tako, dame?

Grammy 2019. Lady Gaga, Jada Pinkett-Smith, Alicia Keys, Michelle Obama i Jennifer Lopez na Grammyjima Foto: Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju