'Ženski rokovnik' dobio je svoju posebnu liniju pod nazivom 'Anojing bič' namijenjen studenticama i ženama mlađe dobi te promicanju feminizma. Anojing Bič kompleksan je lik, ona je iritantna, bezobrazna, zabavna, jednostavno neodoljiva te će nasmijati do suza svakoga tko se odluči upoznati je

'Anojing Bič' naziv je nove feminističke kolekcije popularnog Ženskog rokovnika koja je predstavljena na otvorenju izložbe 'Dekonstrukcija Ženskog rokovnika' otvorenoj u Malom salonu Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci.

Ženski rokovnik dobio je svoju posebnu liniju pod nazivom Anojing bič namijenjen studenticama i ženama mlađe dobi te promicanju feminizma

Projekt je to Dunje Tadić, idejne začetnice i vlasnice branda Ženski rokovnik i studentica Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta iz Rijeke temeljen na analizi i reinterpretaciji Ženskog rokovnika.

Anojing Bič zvijezda je rokovnika i izuzetno kompleksan lik. Nastala je kao reakcija na ustaljene stereotipe žena u današnjem društvu. Ona je istovremeno njihovo utjelovljenje i karikatura. Svojim stavovima provocira i postavlja pitanja u vezi 'ženske problematike' te ukazuje na ideje i moguće odgovore sadržane u samom rokovniku. Na osebujan i neobičan način potiče na promišljanje. Ona je iritantna, bezobrazna, zabavna, jednostavno neodoljiva te će nasmijati do suza svakoga tko se odluči upoznati je.


'Rad na rokovniku započeo je na kolegiju Rodna tekstualnost, a cilj nam je bio pokušati otkriti što je to što se podrazumijeva kao 'žensko' u 'Ženskom rokovniku'. Široka dostupnost našeg rokovnika važna nam je zbog njegovog specifičnog (vizualnog i tekstualnog) sadržaja kojim ćemo, vjerujemo, na kvalitetan i pristupačan način uspjeti zainteresiranima prenijeti dio obrazovnih sadržaja svoga studija'
, kažu Anja Adamović i Andrea Pliško, dvije od trinaest studentica koje su sudjelovale u projektu.

'Tema ovogodišnjeg Ženskog rokovnika je VOLI SEBE kako bi nas, žene, svaki dan podsjetio na same sebe i na to da svaki dan možemo učiniti nekoliko malih stvari za sebe. Voljeti sebe i brinuti o sebi možemo na stotinu različitih načina pa zašto ne i osvješćivanjem položaja žene u društvu', ističe Dunja Tadić.

Autor ilustracija je Enver Krivac, multidisciplinarni umjetnik iz Rijeke. Posebna, limitirana serija Ženskog rokovnika 'Anojing Bič' dostupna je putem web-shopa Ženskog rokovnika po cijeni od 50 kuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju