Od izlaska filma “Četiri vjenčanja i sprovod” prošlo je 25 godina. Ova, danas, već kultna romantična komedija prometnula je Hugha Granta u međunarodnu zvijezdu, a veliku pozornost usmjerila je i na njegovu tadašnju djevojku – Elizabeth Hurley.

Galerija Versace mala crna haljina - 2 Versace mala crna haljina - 4 Versace mala crna haljina - 3 +0 Versace mala crna haljina - 1

Britanska glumica i manekenka je, naime, bila njegova pratnja na premijeri filma, koja je održana 1994. godine u Londonu. Elizabeth Hurley do zadnjeg trenutka nije znala što bi odjenula.

Bila sam nepripremljena za sve što se dogodilo te večeri, priznala je u intervjuu za časopis Harper’s Baazar. Pod hitno mi je trebala haljina za Hughovu premijeru, a u to vrijeme nisam znala ništa o modi. Sjećam se da sam otišla do ureda (PR tima Hugha Granta, op.a.) gdje sam doslovce iskopala haljinu iz bijele plastične vrećice.

Jennifer Lopez u kultnoj Versace kreaciji 2000. godine Versace i J.Lo za povijest: 5 razloga zbog kojih je kultna haljina zbunila i Google

S obzirom da si tada nije mogla priuštiti skupe kreacije na posudbu joj je dana jedina stvar koju su imali u uredu toga dana – crnu večernju haljinu Giannija Versacea od svile i likre koju je na “na okupu” držalo nekoliko predimenzioniranih zlatnih ziherica. Haljina je bila svojevrsna rekonstrukcija sarija koja je bila nadahnuta punkom. Versace mala crna haljina - 4 Elizabeth Hurley na premijeri filma Četiri vjenčanja i sprovod s Hughom Grantom (Foto: Profimedia.hr / Getty Images)

Elizabeth ju je isprobala i odlučila nositi te večeri ni ne sluteći da će njezina senzualna silueta s naglašenim dekolteom ući u modnu povijest. Danas se haljina smatra jednom od najpamtljivijih Versaceovih kreacija, a ima i svoju stranicu na Wikipediji.

Bila je izložena i u Victoria i Albert muzeju 2002. godine, a Harrods je napravio i njezinu repliku te je prodavao u svojim trgovinama po cijeni od oko 10.000 funti. Prije sedam godina originalnu haljinu nosila je Lady Gaga prilikom upoznavanja s Donatellom Versace na svečanoj večeri u Milanu.

Mnogi vjeruju da je ziherica-haljina i pozornost koju je ista privukla jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Elizabeth Hurley postala globalno poznata. Dakako, zbog odvažnosti modela slavna Britanka našla se na meti kritičara koji su tvrdili da previše otkriva.

No na takve kritike, Elizabeth je imala spreman odgovor: Za razliku od drugih dizajnera, Versace dizajnira odjeću koja slavi žensko tijelo, a ne eleminira ga. Versace mala crna haljina - 3 Nove Versaceova verzija ziherice-haljine iz ovogodišnje predjesenske kolekcije (Foto: Profimedia.hr / Getty Images)

Na dvadeset i petu godišnjicu od premijere Versaceove ziherice-haljine, ovaj popularani brend odlučio je napraviti novu verziju asimetričnog kroja i s jednim rukavom za svoju predjesensku kolekciju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju