Slobodni trenuci koje uspijmo uhvatiti tijekom zimskih vikenda i večeri kao da su stvoreni za boravak pod dekicom i čitanje knjiga. Zato vam u nastavku donosimo pet naslova čija se radnja, barem većim dijelom, događa zimi i čije ćete likove zauvijek pamtiti: od klasika do najnovijih naslova za svaki uzrast i svačiji ukus.

Galerija Knjige za zimu - 4 Knjige za zimu - 5 Knjige za zimu - 3 +1 Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Karl Ove Knausgard: Zima
S dolaskom zime, u knjižare je stigao i drugi naslov iz Knausgardove hvaljene kvadrilogije „Enicklopedija godišnjih doba“. Zamišljena kao zbirka eseja koje autor piše svojoj, tada još uvijek nerođenoj kćeri prati njegova razmišljanja o predmetima, promjenama i događajima prisutnima u pojedinom godišnjem dobu.

Svakodnevne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo promatra na potpuno novi način i otkriva neviđenu ljepotu u njima. Posebno se posvećuje i stanju mirovanja – jer dok on čeka novi život, priroda oko njega miruje.

Pišući o mirnoj vodi, mjeseci, sovi, životinjama koje spavaju zimski san, rođendanima i slično, stvara prava mala remek-djela kombinirajući tehniku opisivanja i pripovijedanja u prvom licu. Ovo je knjiga koja će vam pomoći da sagledate ljepotu u naizgled beživotnim zimskim mjesecima.

Knjige za zimu - 1 Maja Lunde: Snježna sestra (Foto: Sonja Kovač)

Maja Lunde: Snježna sestra
Priča koja će jednako očarati male i velike čitatelje krije se iza čarobnih ilustracija koje kao da u sebi ujedinjuju Dickensovu viziju zime i Andersenovu moć stvaranja priča koje ćemo zauvijek pamtiti. „Snježna sestra“ uvodi nas u život dječaka Kristiana, rođenog na Badnjak.

Ove će godine napuniti 11 godina, no predstojeći Badnjak nije nimalo nalik prethodnima. Naime, čitava Kristianova obitelj oplakuje smrt njegove starije sestre.

Ništa više nije kao prije. Ni šest dana prije Božića njegov dom nema ni jedan božićni ukras. Razočaran situacijom i srca ispunjena tugom, Kristian jedinu utjehu pronalazi u plivanju, a upravo nakon plivanja upoznaje jednu vrlo neobičnu djevojčicu crvene kose u crvenom kaputu – Hedvigu.

Njezina sreća i ustrajnost polako prelaze i na Kristiana, te ne primjećuje koliko je ona zapravo neobična. Sve dok ga jednog dana ne šokira saznanje o njoj.

Iako se radnja odvija u vrijeme božićnih blagdana, u ovu knjigu vrijedi zaviriti tijekom čitave godine, neovisno o tome koliko imate godina. Nepogrešiv je poklon je bilo koju priliku. Ilustracije, toplina koja iz njih proizlazi i gotovo opipljiva čarolija, ovu knjigu stavljaju na visoko mjesto ljestvice modernih budućih klasika.

Knjige za zimu - 5 Charlote Bronte: Jane Eyre (Foto: Sonja Kovač)

Charlote Bronte: Jane Eyre
Ljubavna priča Jane Eyre i Edwarda Rochestera jedna je od najljepših ikad zapisanih u literarnom stvaralaštvu. Riječ je o tzv. bildungsromanu (romanu o odrastanju) koji ruši ustaljena patrijarhalna određenja te prikazuje glavnu junakinju kao začetnicu feminističkih kretanja.

Upravo u okružju engleske zime obavijene snažnim vjetrovima, kišom i nimalo laskavom prirodom upoznajemo Jane kada kao siroče dolazi u kuću svoje rođakinje gospođe Reed te je pratimo sve do ostvarenja ljubavne priče s Rochesterom, odnosno pratimo njezin moralni i psihološki razvoj od djetinjstva pa do mladosti.

Kroz život Jane upoznaje prijateljstvo s Helen, ljubav s Rochesterom, majčinski instinkt s Adelé kojoj je bila odgajateljica, ali i ulazi u borbu s okrutnom stvarnošću svijeta koji je okružuje. Iako nailazi na neprijateljski raspoložene rođake, strogi nadzor i pokušaj slamanja individualnosti, ona se nikada ne predaje.

Svim se snagama bori protiv društvenih normi19. stoljeća da bi ispunila svoju individuu kao žena s pravima jednakima muškarcima. Kako teži svome samoostvarenju, tako se i zima pred kraj romana zamjenjuje proljećem. Jane je, bez sumnje, promijenila pogled na junakinje viktorijanskog romana, a u konačnici utjecala i na naše autore. To je ujedno i jedna od knjiga koje dokazuju da je ženska snaga neuništiva.

Knjige za zimu - 2 Markus Zusak: Kradljivica knjiga (Foto: Sonja Kovač)

Markus Zusak: Kradljivica knjiga
Na bratovom grobu prekrivenom snijegom koji ne prestaje padati, djevojčica Liesel, nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata morala u udomiteljsku obitelj sa sada pokojnim bratom, pronalazi knjigu koja će joj promijeniti život i uvesti je u svijet čitanja. Iako tada još nije znala čitati, kao da je osjećala da će joj knjiga prekrivena pahuljama zatrebati.

Kako si udomiteljska obitelj u koju je stigla nije mogla priuštiti nove knjige, Liesel ih „posuđuje” te tako postaje „kradljivica knjiga”, Dijeli ih sa susjedima i prijateljima, a jedina knjiga koju ne želi „posuditi” jest Hitlerova „Moja borba”, čime se prikazuje da nisu svi Nijemci prihvaćali ideologiju koja im je bila nametnuta.

U ovoj je knjizi autor posegnuo za dotada neviđenom perspektivom pogleda na holokaust iz vizure njemačke nežidovske djevojčice, a još je neobičnije to što je kao pripovjedača odabrao samu Smrt. No ono zbog čega je ova knjiga zaista posebna jest sama čarolija knjiga koje utječu na sve likove i pokazuju da nam i u najtežim životnim periodima pisane riječi mogu biti od neprocjenjive pomoći.

Knjige za zimu - 3 Guzel Jahina: Zulejha otvara oči (Foto: Sonja Kovač)

Guzel Jahina: Zulejha otvara oči
Istodobno potresna, ali i prepuna života knjiga je ruske književnice kojoj je priča vlastite bake poslužila kao inspiracija za roman koji je osvojio svijet.

U romanu upoznajemo Zulejhu, tridesetogodišnju Tatarku, pokornu ženu koja poznaje samo život u svome selu, koja nikada ne bi podigla glas na drugoga i koja supruga u svekrvu promatra kao najveća božanstva i apsolutni autoritet. Tako je bila odgajana.

Dok živi svoju svakodnevicu, nastoji zaboraviti da je izgubila već četiri kćeri, uvijek ubrzo nakon poroda, te se predaje sudbini. Međutim, jednog dana u selo upada tzv. Crvena Horda koja ih sve zarobljuje u odvodi u daleki, hladni, snježni Sibir. I tada Zulejha, figurativno, zaista otvara svoje oči.

Nastoji se snaći u novom svijetu logora te po prvi put ikada u životu reći „Dosta!“ i zauzeti se za sebe i bolju budućnost. I dok svi oko nje umiru ili od gladi, bolesti ili tuge, Zulejha živi, a kako završava njezina priča pročitajte u ovom nagrađivanom djelu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju