Odabir haljine u kojoj ćete proslaviti svoju ljubav istovremeno je sladak i stresan zadatak. Prije svega, to je vjerojatno najsvečanija i najskuplja haljina koju ćete ikad nositi, a osim što želite izgledati poput princeze spremne za bal, važno je da vjenčanica bude udobna kako biste mogli cijeli dan izdržati u njoj.

Upravo ta (ne)udobnost jedan je od glavnih pokretača starog trenda koji je mladenkama omogućavao da tijekom svadbe promijene haljinu.

Naše mame i bake obično su za vjenčanje birale voluminozne kreacije koje su otežavale kretanje, a nakon ponoći bi se preodjenule u nešto jednostavnije, kraće i laganije haljine u kojima je lakše plesati do zore.

Poznate žene su također prigrlile ovaj stari običaj pa smo mnoge od njih imali priliku vidjeti u više odjevnih kombinacija na svadbenoj ceremoniji. Catherine Middleton jedna je od žena koja je na vjenčanju nosila dvije haljine, dok je Hailey Bieber otišla korak dalje i za poseban dan odabrala čak tri kreacije. Posljednju, najjednostavniju, uparila je s tenisicama.

Biste li promijenile haljinu na svome vjenčanju?

glasova:

I Hrvaticama je vjenčanje prilika da zablistaju u više kreacija, a jedna od njih je bila Adriana Ćaleta Car, koja je nosila dvije vjenčanice s potpisom Matije Vuice.

Ovaj stari običaj danas je povod za rasprave. Dok neke žene smatraju da je to praktična tradicija koju trebamo njegovati i koja olakšava mladenkama, druge na nju gledaju kao na pritisak. 

Kako bismo provjerile živi li još uvijek ovaj stari svadbeni običaj, upitali smo žene što misle o tome i jesu li se one preodjenule na svome vjenčanju.

Sara iz Zagreba vjenčala se 2018. godine. Priznaje, nije niti znala da postoji trend u kojemu se mladenke preodjenu nakon ponoći.

Od pete godine sam znala kako će izgledati moja vjenčanica. Radila sam je po mjeri i htjela sam baš svaki trenutak iskoristiti uživajući u njoj. Svatko ima izbor, ali meni osobno ta tradicija nema smisla, posebno ako ju netko nameće, rekla nam je.

20 vjenčanica iz nove kolekcije Ivice Skoke sezonu vjenčanja otvaraju u senzualnom stilu Nova kolekcija vjenčanica Ivice Skoke Nova kolekcija vjenčanica Ivice Skoke Nova kolekcija vjenčanica Ivice Skoke +17 Nova kolekcija vjenčanica Ivice Skoke

Veronika iz Zagreba se ne slaže sa Sarom, a za svoj poseban dan imala je dvije haljine.

Meni je preodijevanje u drugu haljinu jedan od najdražih trenutaka na svadbi. Od samoga početka sam znala kako će izgledati obje haljine. Glavna je imala krinolinu i osjećala sam se poput princeze, a druga haljina je bila nešto lakša, prozračnija i čim sam je odjenula, automatski sam se osvježila, objasnila nam je Veronika.

S njom se slaže i gospođa Josipa, koja se vjenčala, kako sama kaže – davne 1989. godine.

Moram priznati da nisam imala dvije vjenčanice. Vjenčanica je samo jedna, a druga haljina je bila sasvim obična. Kratka, lepršava i dobro mi je stajala. Još i danas pamtim to olakšanje koje sam doživjela kad sam skinula ogromnu i tešku haljinu u kojoj nije bilo moguće plesati, prisjetila se.

Povijest svadbene mode Nevinost, status ili nešto treće? Evo zašto je ustvari vjenčanica bijele boje

Lucija kaže da je znala za ovaj stari običaj, ali da joj on baš i nije imao smisla.

Odbojnost prema ovom običaju isključivo je financijske prirode. Vjenčanice su jako skupe, posebno ako vam, kao u mom slučaju, najam ne dolazi u obzir. Kad sam odjenula haljinu – to je jednostavno bilo to i nisam je htjela skidati, prisjetila se.

U anketi nam recite podržavate li vi ovaj trend ili pak smatrate da je vjenčanica samo jedna.

Koja je najbolja? Vjenčanice poznatih Hrvatica o kojima se najviše raspravljalo Duje i Adriana Ćaleta-Car Adriana i Duje Ćaleta-Car Hana Huljić Grašo u vjenčanici splitskog brenda Arileo +4 Mia Kramarić udala se u kratkoj haljini

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju