Prehrambeni proizvodi, koji na svojim pakiranjima imaju otisnut jamstveni žig ''Živjeti zdravo'', garantiraju zdravstvenu ispravnost ali i kvalitetu sukladnu propisanim kriterijima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Proizvodi s jamstvenim žigom imaju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, zadovoljavaju preporučeni omjer energije i hranjivih tvari te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina zbog čega pozitivno utječu na naše zdravlje i kvalitetu života.

Jedna od glavnih boljki modernog doba su nepravilne prehrambene navike, koje su često povezane s brzim i dinamičnim načinom života koje za posljedicu imaju povećanje kroničnih, nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih, a sve one mogu utjecati na kraći životni vijek. Takvih navika nisu pošteđena niti djeca pa je rezultat toga pretjerana pretilost i porast prekomjerne tjelesne mase.

Kako bi unaprijedili prehranu i prehrambene navike, potrebno je provesti reformulaciju proizvoda te realizirati mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane.

Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima. Jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' kojeg su uspostavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, namijenjen je poticanju proizvodnje i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, reformulacije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane te pomaže potrošačima u bržem i zdravijem izboru.

Analiza proizvoda sukladno Kriterijima koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je besplatna za proizvođača, a Jamstveni žig se dodjeljuje na period od tri godine. Više o kriterijima koji mogu nositi jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' pronađite na stranicama HZJZ-a.

Projekt "Živjeti zdravo" provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) , a provodi se od 2016.-2022. godine. "Živjeti zdravo" sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Jamstveni žig garantira poticanje kvalitetnije ponude, bolje prepoznavanje nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju