Kada je magazin Rolling Stone na samom početku 2023. godine objavio svoj popis 200 najboljih pjevačica i pjevača svih vremena na kojem se nije našla Celine Dion, čak su i oni koji nisu njezini veliki obožavatelji ostali u šoku.

Galerija Celine Dion sa sinom Rene-Charlesom na Grammyjima u veljači 2024. 14-godišnja Celine Dion u Parizu Celine Dion 1983. u Cannesu +10 Celine Dion 1988. na Eurosongu

Nisu izostale ni reakcije vokalnih stručnjaka i profesora pjevanja koji su se složili kako je nepravedno izostavljena s liste na kojoj joj je definitivno mjesto. Celine ima sve - i tehniku i emociju. Nevjerojatnom lakoćom kontrolira svoj glas i vlada pozornicom.

Koliko je voljena i važna u glazbenoj industriji moglo se primijetiti i u veljači ove godine kada se, kao iznenađenje večeri, pojavila na dodjeli Grammyja kako bi uručila najvažniju nagradu za album godine.

Celine Dion sa sinom Rene-Charlesom na Grammyjima u veljači 2024. Celine Dion sa sinom Rene-Charlesom na Grammyjima u veljači 2024. (Foto: Afp)

Pjevačicu koja se prije nekoliko godina povukla iz javnosti zbog borbe sa sindromom ukočene osobe, rijetkim neurološkim poremećajem, na pozornicu je dopratio sin Rene-Charlesa, a cijela dvorana Crypto ustala se i zapljeskala joj uz ovacije.

Celine Dion rođena je 30. ožujka 1968. godine u kanadskom gradu Charlemagneu, kao najmlađe od 14 djece u siromašnoj, ali složnoj obitelji koja joj je oduvijek bila potpora u ostvarivanju snova.

Celine Dion 1984. godine Celine Dion 1984. godine (Foto: Afp)

Roditelji su joj ime dali po pjesmi francuskog glazbenika Huguesa Aufraya snimljenoj dvije godine prije njezina rođenja, ni ne sluteći da će glazba obilježiti njezin život. Od malih nogu voljela je pjevati i jasno govorila čime se želi baviti. Imala sam samo jedan san. Željela sam biti pjevačica, kazala je.

14-godišnja Celine Dion u Parizu 14-godišnja Celine Dion u Parizu (Foto: Profimedia)

Imala je 12 godina kada je uz pomoć majke Therese i brata Jacquesa napisala i snimila svoju prvu pjesmu "Ce n'était qu'un rêve". Jacques je snimku poslao kanadskom glazbenom producentu i menadžeru Reneu Angelilu. Rene je priznao kako nije odmah poslušao pjesmu, sve dok ga nije nazvao Celinin drugi brat, Michel. Ostao je zapanjen i odmah ugovorio sastanak s pjevačicom u usponu, u želji da čuje kako pjeva uživo.

Kada sam zapjevala, počeo je plakati, opisala je Celine trenutak u kojem je, zapravo, započela njihova suradnja. Ona je željela biti zvijezda, a ja sam je želio pretvoriti u zvijezdu, ispričao je Rene koji je tada preuzeo vođenje njezine karijere i vjerovao u njezin uspjeh do te mjere da je podigao hipoteku na svoju kuću kako bi financirao njezin prvi album "La voix du bon Dieu" izdan 1981. godine.

Celine Dion 1988. na Eurosongu Celine Dion 1988. na Eurosongu (Foto: Guliver Images)

Rizik se isplatio jer je album postigao velik uspjeh u Kanadi, a ubrzo je krenulo i osvajanje francuskog tržišta. Potom je, kao predstavnica Švicarske, 1988. sudjelovala na Eurosongu i osvojila ga pjesmom "Ne partez pas sans moi". 

Sve su ovo bili sjajni uspjesi, ali Celine je željela još više. Put do globalne slave odlučila je započeti osvajanjem američkog tržišta. Album "Unison" izdan 1990. bio je njezin deveti studijski album, ali prvi na engleskom jeziku. Pjesma "Where Does My Heart Beat Now" bila je najavni singl za američko tržište i njezin prvi Top 10 hit u SAD-u.

Svjetska slava talentirane Kanađanke

Onda se dogodio prijelomni trenutak za njezinu svjetsku karijeru. Celine je 1991. s Peabom Brysonom snimila pjesmu "Beauty And The Beast", naslovnu temu za istoimeni Disneyjev animirani film. Velik uspjeh hita koji je autorima Howardu Ashmanu i Alanu Menkenu donio Oscara za najbolju pjesmu, a Celine prvog Grammyja u kategoriji najbolje pop izvedbe dua ili grupe s vokalom, pjevačici je osigurao globalnu vidljivost.

Celine Dion sa svojim prvim Grammyjem 1993. godine Celine Dion sa svojim prvim Grammyjem 1993. godine (Foto: Guliver Images)

Krajem 1993. izlazi album "The Colour of My Love" na kojem su se našli hitovi "The Power Of Love", "Think Twice" i "To Love You More", a uslijedili su i novi koncertni albumi te izdanje za frankofonsko tržište koje ni u jednom trenutku nije zapustila.

Svoju dominaciju potvrđuje 1996. albumom "Falling into You" i novim hitovima poput "It's All Coming Back to Me Now" i "Because You Loved Me".

Celine Dion na dodjeli Grammyja 1997. Celine Dion na dodjeli Grammyja 1997. (Foto: Afp)

Status jedne od najprodavanijih izvođačica svih vremena zacementirala je albumom "Let's Talk About Love" iz 1997. na kojoj se našla pjesma koja će joj obilježiti karijeru.

Megahit "My Heart Will Go On" koji su napisali James Horner i Will Jennings, jedna je od najprepoznatljivijih filmskih tema u povijesti. Singl je prodan u više od 18 milijuna primjeraka diljem svijeta i drugi je najprodavaniji singl ženskog izvođača u povijesti.

Zanimljivo je kako Celine pjesmu isprva nije željela snimiti jer se brinula kako će publika reagirati na to da opet pjeva filmsku temu. Rene Angelil nagovorio ju je da to ipak napravi i Celine je iz jednog pokušaja otpjevala demo koji je, naposljetku, postao finalna verzija izdana na soundtracku filma "Titanic".

On je jedina osoba koju ću poslušati zatvorenih očiju, bez da išta preispitujem, priznala je Celine. Bila je to još jedna odlična poslovna odluka mudrog Angelila koji je, osim one menadžerske, imao još jednu važnu ulogu u njezinu životu.

Kontroverza ljubavna veza

U trenutku kada je upoznao tada 12godišnju Celine i postao njezin menadžer, Rene je imao 38. godina i već je bio u drugom braku. Mnogo se raspravljalo o prirodi njihova odnosa u tom ranom periodu njezine karijere jer se dugo šuškalo kako je njihov odnos iz poslovnog prerastao u romantični puno prije njezinog 18. rođendana. Rene se razveo 1985. godine, a službeno su na prvi spoj otišli 30. travnja 1988. u Dublinu, na dan kada je Celine pobijedila na Eurosongu.

Rene Angelil i Celine Dion Rene Angelil i Celine Dion (Foto: Profimedia)

Pjevačica je priznala da njezina majka nije bila sretna kada joj je otkrila da je zaljubljena u Renea. Pokušala je napraviti sve da mi to izbije iz glave. Isprva sam bila frustrirana i ljuta zbog toga. Ona me pokušavala natjerati da shvatim kako taj čovjek već ima dva braka iza sebe i troje djece, da nije odgovoran. Ali cijela moja obitelj bila je zaljubljena u njega i ona jednostavno nije imala izbora, ispričala je Celine.

Uvijek sam željela pjevati, uvijek sam željela imati karijeru, ali to mi više nije najvažnije. Biti s Reneom sada je najvažnija je stvar u mom životu, rekla je Celine u jednom intervjuu sredinom devedesetih.

Celine Dion i Rene Angelil oženili su se 1994. godine Celine Dion i Rene Angelil oženili su se 1994. godine (Foto: Profimedia)

Par se naposljetku oženio 1994. na raskošnoj ceremoniji koju je prenosila i televizija. Nakon toga mirno su živjeli u svojoj poslovnoj i ljubavnoj bajci, sve do 1999. godine kada je Rene saznao da boluje od raka grla. Celine se na neko vrijeme odlučila povući iz javnosti, a prije početka njegova liječenja i zračenja par se podvrgnuo potpomognutoj oplodnji.

Početkom 2001. godine dobili su svoje prvo dijete, sina René-Charlesa, a krajem 2010. stigli su i blizanci Eddy i Nelson.

Celine Dion i Rene Angelil 2001. na krštenju sina Rene-Charlesa Celine Dion i Rene Angelil 2001. na krštenju sina Rene-Charlesa (Foto: Afp)

Reneova borba s rakom trajala je sve do 14. siječnja 2016. kada je preminuo. Samo dva dana kasnije, na Reneov rođendan, od raka je preminuo i Celinin brat Daniel. Moj suprug je došao po njega zato što je moj brat bio previše slab da bi sam poletjeo, rekla je Celine u svom prvom intervjuu nakon obiteljskih tragedija koje su je zadesile.

Na pitanje je li spremna na nastavak karijere i donošenje odluka bez Renea, iskreno je odgovorila: Imam li izbora? Nikad niste spremni na ovakvo nešto. Bez obzira na to što to iščekujete, kada vas udari niste spremni.

Nekoliko tjedana kasnije, ispoštovala je posljednju želju svog voljenog supruga i vratila se na pozornicu, a zbog jedne koju mu nije uspjela ispuniti zauvijek će žaliti: Želio je umrijeti na mojim rukama. Ne mogu živjet sa žaljenjem, ali zbog ovog žalim. Nije umro na mojim rukama. Ali bio je u mom srcu.

Rene Angelil i Celine Dion Rene Angelil i Celine Dion (Foto: Guliver Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju