WC školjka je prioritet u svakom domu kada je riječ o čišćenju. No znate li koliko je često zaista morate čistiti? Odgovor daje stručnjakinja koja je u svom životu očistila preko 11.000 zahodskih školjki.

Koliko često trebamo čistiti WC školjku i koji je najbolji način da to napravite otkrila je Leslie Reichert, vlasnica agencije koja pruža usluge čišćenja.

Očistila sam preko 11.000 WC školjki u životu, kaže Leslie te tvrdi da se nečistoća, kamenac i bakterije koje vrebaju u zahodu s prirodnim sredstvima mogu ukloniti jednako dobro kao i s najjačom kemijom.

Leslie kaže da je dovoljno jednom tjedno temeljito očistiti WC školjku (iznutra i i izvana), pod uvjetom da svakodnevno prođete po unutrašnjosti školjke s četkom. Osmislila je i vlastiti recept za prah za čišćenje WC školjke.

Leslie Reichert tvrdi da se sve nečistoće u zahodu s prirodnim sredstvima mogu ukloniti jednako dobro kao i s najjačom kemijom

1. Čišćenje unutrašnjosti WC školjke:

Sastojci za prah za čišćenje:

  • 135 grama boraksa
  • 135 grama soda bikarbone
  • 135 grama soli
  • 6 kapi ulja čajevca za dezinfekciju

Postupak:

Zatvorite vodu u WC školjci i vodokotliću tako da se potpuno isprazni. Nanesite prah za čišćenje po unutrašnjosti školjke i, noseći zaštitne rukavice, izribajte školjku te ispod ruba koristeći spužvicu za ribanje. Poslije ribanja, dodajte 240 mililitara destiliranog alkoholnog octa. Ostavite da djeluje jedan sat, a zatim ponovno otvorite vodu.

Nevjerojatno jednostavan trik učinit će da vaša pećnica blista Jednostavan trik za čišćenje pećnice učinkovitiji i od sode bikarbone i octa

2. Čišćenje vanjskog dijela WC školjke

Koristeći vlažnu krpu od mikrovlakana presavinutu na osmine i prah za čišćenje, počnite čistiti od vrha, odnosno od vodokotlića pa idite prema dolje. Sa svakim slijedećim korakom presavinite krpu na novu osminu kako bi uvijek bila čista, a čistite ovim redom:

  • ručka na kotliću, gornji dio te sa strane kotlića
  • vanjsku i unutarnju stranu poklopca
  • vanjski dio zahodske daske te unutarnji dio pazeći da dobro očistite i pregradice u unutrašnjosti zahodske daske gdje se često nakuplja urin
  • ostatak keramičkog dijela WC školjke

Žena čisti kupaonicu 10 pravila čišćenja doma najvećeg majstora za čistoću

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

3. Čišćenje vodokotlića

Kada se u kotliću pojavi mulj, treba ga očistiti. Ispraznite svu vodu iz vodokotlića te ulijte u njega univerzalno sredstvo za čišćenje. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, a zatim izribajte koristeći grubu spužvicu ili staru četkicu za zube. Otvorite vodu i isperite vodokotlić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju