Krajem prošle godine izašla je knjiga novinarke, urednice i kolumnistice Zore Bjelousov "Samo svoja". Beskompromisna u svojim stavovima, brza na jeziku, duhovita protivnica bilo kakvih klišeja, Zora već godinama svojim tekstovima osnažuje žene, prije svega naglašavajući važnost samosvojnosti, induvidualnosti i dosljednosti sebi. Nije stoga čudno što je nakon velike promocije knjige u zagrebačkoj Cafe galeriji Velvet, knjiga "Samo svoja" ubrzoje rasprodana te je početkom ove godine doživjela još jedno izdanje

Novinarka, urednica i kolumnistica Zora Bjelousov Novinarka, urednica i kolumnistica Zora Bjelousov Foto: Zadovoljna.hr Knjiga "Samo svoja" Zore Bjelousov također je, zahvaljujući atraktivnoj naslovnici, koja simbolizira samouvjerenu, samosvjesnu i uspješnu ženu, postala jedna od najfotografiranijih domaćih knjiga na Instagramu. Naslovnicu knjige realizirala je mlada hrvatska ilustratorica i grafička dizajnerica Maja Tomljanović.

Zašto toliko ističeš važnost samosvojnosti i individualnosti?
Danas mnogi jako glasno ističu važnost individualnosti, no nažalost, meni se čini da je to samo na nominalnoj, čak isforsiranoj razini. Globalno gledano, vidim samo to da mnoge (ne sve, da me ne biste krivo shvatili), mlade žene sve više nalikuju jedna drugoj (isti fileri u usnama, iste boje pramenova, isti stil...).

Čini mi se zato da treba više no ikad isticati važnost samosvojnosti, ali suštinski, ne samo kao zgodan citat koji stavljate ispod svake slike na Instagramu, svaki puta na malo drugačiji način. Najvažniji lajtmotiv cijele moje knjige je upravo to – samosvojnost – zato se knjiga zove "Samo svoja".

Kako kaže poznati američki pisac Joseph Campbell – "Love is perfect kindness." - savršena dobrota prema drugome – ne iz osjećaja moranja ili pristajanja na kompromis, već iz iskonskog osjećaja da žrtvujemo svoj ego za drugoga

Meni je osobno u životu najvažnija težnja da budem uvijek iskrena prema sebi u svim svojim odlukama te da, unatoč tome što drugi misle, ostanem vjerni sebi, tj. ne činim ono što se od mene očekuje, već ono što ja, duboko u sebi, osjećam kao ispravno. To se možda čini ekstremno i beskompromisno, ali ja tako gledam i na život i na ljubav.

To je filozofija života i ljubavi koja je ponekad malo teže ostvariva... Obično se kaže da su kompromisi nužni za solidnu vezu...
Ne žalim za izgubljenim ljubavima, prijateljstvima i suradnjama koje su propale jer sam bila ono što jesam. Ne možete kvalitetno surađivati s nekim ili imati uspješnu ljubavnu vezu ako stalno morate na neki način prilagođavati sebe kriterijima koje uopće ne osjećate kao svoje.

Kompromis je, po mom mišljenju, vrlo sklizak teren jer ako stalno zbog nečega radite kompromise više uopće nemate pojam tko ste i iza čega čvrsto stojite. Dapače, mislim da je kompromis ubojica ljubavne veze.

Znate i sami da je kod njega teško naći sredinu – netko uvijek proguta više nego onaj drugi i onda se to taloži dok nezadovoljstvo ne prevlada i veza ne pukne. Žene koje su samosvojne na način da jako dobro znaju svoje mane, vrline, dobre i loše strane, koje prije svega jako dobro poznaju same sebe i znaju kakvu vezu i kakvog muškarca trebaju, svjesne su da je temelj ljubavi – ravnoteža primanja i davanja, ali kroz potpuno poštovanje – sebe i drugoga.

To je lakše reći, nego učiniti, ali to je moj stav. Kako kaže poznati američki pisac Joseph Campbell – "Love is perfect kindness." - savršena dobrota prema drugome – ne iz osjećaja moranja ili pristajanja na kompromis, već iz iskonskog osjećaja da žrtvujemo svoj ego za drugoga – zato jer želimo, ne zato jer moramo.


Misliš li i da je preduvjet i za uspješnu ljubavnu vezu da najprije naučimo voljeti sami sebe?

Ne, mislim da je preduvjet za uspješnu ljubavnu vezu da najprije dobro poznajemo sami sebe.

Knjiga \'Samo svoja\' Zore Bjelousov Knjiga \'Samo svoja\' Zore Bjelousov Foto: Zadovoljna.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju