Lutka koja je generacijama ideal ljepote brojnim djevojčicama je jedinstvena Barbie, no njezine nerealne proporcije preuskog struka i dugih nogu često su razlog zbog kojeg se podiže prašina. Protuteža savršenoj pojavila se u obliku stvarne Barbie koja je centimetre visine izgubila i dobila nove koje je čine debljom, ali puno realnijoj slici obične djevojke neopterećene nametnutim mjerama

Iako brojni smatraju kako savršena lutkica Barbie nema utjecaja na pogled djevojčica koje stvaraju o stvarnoj ljepoti, brojna istraživanja pokazala su upravo suprotno.

Nova Barbie napokon ruši nametnute ideale ljepote, znatno je niža od originalne ima manje grudi, širi struk i bokove

Ideal ljepote koji im je pred očima od malih nogu kod brojnih tinejdžerki vodi prema ozbiljnom problemu odbijanja vlastitog tijela, želje za postizanjem vitke figure, te drastičnim mjerama gladovanja.

Kao odgovor na spomenute probleme mladi američki umjetnik Nickolay Lamm izradio je lutkicu čije mjere odgovaraju izgledu prosječne 19 godina stare djevojke. Njegova Barbie znatno je niža od originalne ima manje grudi, širi struk i bokove.

Koliko je zapravo lako srušiti nametnute nam ideale dokazala je i novinarka portala She Finds koja je mali test o novoj Barbie napravila sa svojom 4 godine starom kćerkicom. Stavivši originalnu i novu lutkicu pred svoju djevojčicu upitala je koja joj se više sviđa, nakon čega je dobila iskren odgovor djeteta: 'Izgledaju isto mama'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju