Prvi topli dani proljeća popraćeni su cvjetanjem grma žute boje koji navješćuje najljepši dio godine. Puni su ga parkovi i vrtovi, a njegovo je ime forzicija.

Riječ je o grmu iz porodice maslinovki, a postoji 14 vrsta, uglavnom iz istočne Azije. Štoviše, na azijskom se području, u Južnoj Koreji, od drva forzicije pravi glazbeni instrument ajaeng, čiji zvuk podsjeća na zvuk violončela.

Forzicija je listopadni grm, a ime je dobila po škotskom botaničaru Williamu Forsythu koji je živio u 18. stoljeću te je bio upravitelj poznatog kraljevskog vrta u Kensingtonu u Londonu, gdje je, između ostalog, rastao i taj grm.

Može narasti i do dva metra, a njegove žute cvjetove možete zapaziti od sredine ožujka do sredine travnja.

Kako brinuti o forziciji?

Forzicija je dobra kao živa ograda jer je rezanjem možete oblikovati kako vam odgovara, no možete je posaditi i u tegle na balkonu.

Vrlo je jednostavna za razmnožavanje, a preporuča se da se to napravi u rano ljeto ili krajem jeseni te se posadi u zemlju koja se mora održavati vlažnom. Najjednostavnije je da reznice tada posadite u teglu, a preko nje postavite najlon zbog kojeg će se zemlja orositi i tako zadržavati vlagu. Kada se dovoljno razvije i bude imala čvrsto korijenje, možete je presaditi u veću teglu ili u vrt.

Kada birate mjesto na koje ćete ju presaditi, imajte na umu da voli bogata humusna tla, ali ne pretjerano vlažna. Zato treba pripaziti i prilikom zalijevanja. To treba raditi redovito, ali ne u obilnim količinama. U suprotnom može doći do razvoja bolesti.

Slika nije dostupna Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Što se tiče potrebe za suncem, ova nježna biljka treba barem nekoliko sati dnevno izloženosti sunčevim zrakama. Uspjet će i u sjenovitim područjima, ali će tada imati značajno manji broj cvjetova.

Savršena dekoracija doma

Grane forzicije sa svojim žutim cvjetovima idealno će se uklopiti u proljetne aranžmane. U vazi mogu izdržati do nekoliko dana, a s obzirom da nam se polako bliži Uskrs, mogu poslužiti i kao podloga za vješanje pisanica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju