Neke biljke plijene pažnju raskošnim cvjetovima kojima se ne možemo prestati diviti, ali puno je i onih koje su veličinom i izgledom nenametljive, ali opet jednako lijepe. Među njima je i obožavana gipsofila.

Kod nas poznata pod nazivima sadarka i šlajer, gipsofila (lat. Gypsophila) je jednogodišnja trajnica iz porodice klinčićevki. Ova ljetnica obično cvate od travnja do srpnja, ali u toplijim primorskim krajevima često se sadi početkom ljeta pa tamo cvate u rujnu ili listopadu.

Na području cijelog svijeta postoji više od 150 vrta gipsofile, a u Hrvatskoj su najrasprostranjenije tri vrste: sadarka štitkasta (Gypsophila fastigiata), zidna sadarka (Gypsophila muralis) i puzava sadarka (Gypsophila repens).

Obožava sunce i dobro osvijetljenu okolinu, ali neće joj previše smetati ni malo sjenovitija područja. Može narasti i do 90 centimetara visine, a same stabljike na kojima se nalaze sitni i ljupki cvjetovi mogu narasti do 50 centimetara. Jednako dobro uspijeva u vrtovima i u teglama.

Slika nije dostupna Riverside Garden: Nova lokacija za vjenčanja ima i sjenicu u kojoj možete izreći zavjete

Slika nije dostupna Spas u pravi čas: 10 sitnica koje morate imati u torbi kada idete na svadbu

Cvjetovi gipsofile najčešće su bijeli i upravo je zato ova biljka omiljen gost vjenčanih buketa i svadbenih sala.

Ljubiteljice tradicije često biraju bukete u potpunosti napravljene od gipsofile, boho mladenke od nje izrađuju vjenčiće, a s obzirom na to da ima vrlo minimalističke cvjetove vole je i dame koje preferiraju moderniji izričaj.

Dobro podnosi sušenje pa je se često koristi i kao ukras u suhim aranžmanima. U suhom i svježem obliku također je pogodna za ukrašavanje svadbenih stolova, sala i crkve.

Naravno, ona nije stvorena samo za vjenčanja. Jednako lijepa bit će i u običnim kućnim cvjetnim aranžmanima ili pak samostalno kao jedini ukras u vazi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju