Kava je naš kolačić madeleine, nešto što nas mirisom i okusom vraća u najbezbrižnije trenutke našeg života. Otkrijte kakvi nas omiljeni napici, bilo da ste tradicionalan, snažan ili senzualan tip, vraćaju ravno u djetinjstvo.

Ne morate biti veliki poznavatelj francuske književnosti da biste znali za madeleine, tzv. Proustov kolačić. U svom je djelu ''U potrazi za izgubljenim vremenom'' ovaj romanopisac gotovo savršeno dočarao trenutak kada ga je kolačić vratio u djetinjstvo: ''Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu.'' Upravo tim je riječima madeleine postao najpoznatiji kolač književnosti.
Iako kod nas nije baš zastupljen, imamo i mi svoj simbol topline kućnog doma, svježine jutra, početka dana, ali i povratka u djetinjstvo – to je definitivno kava.



Miris prve jutarnje kave skuhane pa dobro prekipjele na bakinoj peći na drva u crvenoj starinskoj džezvici s bijelim točkicama koja je na rubovima pomalo zahrđala vrijedi više od ikoje skupocjene kave popijene na trgu bilo koje europske metropole i budi lijepa sjećanja.
U djetinjstvo vraća i popodnevna kava kada bi se u točno određeno vrijeme, bez gledanja na sat, prethodnog dogovora i kašnjenja, okupilo nekoliko probranih susjeda i maminih prijateljica pa bi diskutirale o svojim temama, razmjenjivale savjete, poneki recept, ali i odgojnu metodu.



Uz ovo posljednje itekako se veže možda ne omiljena, ali ona koja nas itekako vraća u mlade dane – kava nakon roditeljskog sastanka. To je bila ona gorka, možda ne za majke i očeve koji su je ispijali, ali je ostavljala gorak okus svoj djeci koja nisu prijavila jedinicu iz kemije ili neopravdani posljednja dva sata geografije i njemačkog.

Gledanje promjena izraza lica starijih uz popijen prvi gutljaj kave, kava prije ili nakon škole, pa kasnije i posla, kava kao simbol poziva na druženje, prvi spoj ili dogovor za posao popratna je uz svako odrastanje. Kava je postala oznaka za bilo kakvu vrstu druženja i ispijanja čak i nekog drugog pića, jer kod nas ''idemo na kavu'' ima neko drukčije, prisnije, posebnije značenje nego igdje drugdje u svijetu.

Ispijanje kave kod nas je gotovo kao ritual, tradicija, a za mnoge i svakodnevna aktivnost bez koje ne počinju dan. Osim ispijanja, poklanjanje kave neizostavni je dio odlaska u goste, pa se tako u ukrasnoj vrećici uz slasticu uvijek mora naći i crvena Franckova ''ciglica''.



S vremenom se afiniteti i način pripreme kave mijenjaju, pa umjesto velike šalice s malo kave, a puno mlijeka omjer postaje obrnut, a šalica sve manja. No, znate li da to kakvu kavu pijete može dosta reći o vama?

Franck Jubilarna kava S kavom i uz nju: Tri jednostavna i poznata deserta pripremljena na neočekivan način

Za one tradicionalne tipove

Sigurno u svojoj okolini imate tipove ličnosti, ili ste sami jedan od njih, koji uvijek parkiraju na istom mjestu, imaju omiljeni kafić koji posjećuju godinama i ne odlučuju se lako na promjenu, pogotovo ako je nešto dobro. To su jaki karakteri koji ne odstupaju od svojih rituala, ali ni riječi. Snažni, ali uvijek spremni pomoći, pažljivi pri odabiru prijatelja, ali i dosljedni – to su ljudi kakve želite u svojoj okolini.
Ono što ih odlikuje svakako je istančanost u odabiru svega, pa tako i kave. Oni su definitivno ljubitelji Franck jubilarne kave.

Ova kraljica među kavama, generacijama s nama i uz nas, prepoznatljivog punog čokoladnog okusa i neodoljivog mirisa, označava sigurnost, stabilnost, a kad se poklanja – poštovanje i privrženost.

Za one snažnog karaktera

Čvrst stav, energičnost ili, jednom riječju, moć odlikuje ljubitelje Jubilarne Intense kave. Kako joj i sam naziv kaže, njezin jak intenzitet pripremit će vas za izazove koje vam donosi dan, a snažna aroma daje snage da idete čak i preko granica svojih mogućnosti. Oni koji se odlučuju na ovaj tip kave dominantni su, smatraju kako je njihovo vrijeme dragocjeno te ga žele što kvalitetnije provesti uz provjerene ljude, ali i napitak.



Za senzualne duše

Oni koji znaju uživati, samopouzdani, ali i emotivni odabiru Jubilarnu Sensual kavu. Zavodljiva aroma ove mljevene kave nježnog okusa iznova i iznova im mami osmijeh na lice, a u njezinu čarobnom mirisu svakodnevno se uživa. Tipovi koji se odlučuju za ovu senzaciju u šalici imaju jako dobro razvijena čula i strastveni su u svemu, pa i u odabiru kave.

Bez obzira na karakter te podudara li se on zaista i s odabirom najdražeg napitka koji svako jutro pijete, za sve one koji već do podneva ne mogu na prste jedne ruke izbrojiti koliko su šalica kave popili postoji rješenje. Franckova Jubilarna bez kofeina stvorena je pažljivim odabirom najboljih vrsta sirove kave, a njezina svilenkasta i nježna tekstura neodoljive su. Idealan je izbor za one koji u kavi znaju pretjerati ili one koji vole njezin okus, kao i druženje koje s njom ide, ali i ne učinak kofeina.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju