Prema legendarnoj basni u stihovima, Ježeva kućica Branka Ćopića, koja je oplemenila mnoge generacije porukom o ljubavi prema vlastitom domu, kazalište Trešnja postavlja istoimenu predstavu u režiji Helene Petković.

 

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je Ježeva kućica, autora Branka Ćopića, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju. Ježeva kućica nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom.

Predstava nastala prema ovom klasiku, u režiji Helene Petković, a prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića, premijerno će se izvesti u kazalištu Trešnja 8. travnja.

Poznati likovi u novom ruhu

„Želja nam je bila stvoriti suvremenu, dinamičnu predstavu koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te u što većoj mjeri zadržati originalne stihove koje smo za ovu priliku zaogrnuli u ruho originalne scenske glazbe Damira Šimunovića koju u živo izvodi spektakularni šumsko-razbojnički bend“, najavila je redateljica Helena Petković.

Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?

Ježurka nas podsjeća na vrijednosti koje često zaboravljamo 

Poruka Ježeve kućice, iako uvijek aktualna, u današnja vremena postaje još bliskija te nas podsjeća na vrijednosti koje često zaboravljamo. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove te ostaje nepokolebljiv u obrani svojega doma i onda kada mu se svi drugi izruguju.

Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić. Dijete u kazalištu Za vesele i maštovite klince: Pet razloga zašto djecu treba voditi u kazalište

Predstavu je režirala Helena Petković prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića. Scenografiju i projekcije osmislio je Ivan Lušičić Liik, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, scenski pokret i koreografiju osmislile su Matea Bilosnić i Andreja Jandrić, rasvjetu oblikuje Vesna Kolarec, a autor glazbe je Damir Šimunović. Autorica plakata je OKO.

Premijera će se održati 8. travnja 2022., a svi zainteresirani predstavu mogu pogledati 9., 10., 15., 22., 23. i 24. travnja. Namijenjena je publici starijoj od pet godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju