Nasja Duplančić, Matejka Buča i Sandra Rončević naše su food-blogerice koje znaju da se u kratkom vremenu može napraviti nutritivno bogato i fino jelo. Štoviše, svoje domišljate recepte svakodnevno dijele kako bi u to uvjerile sve koji ih prate, a s tim ih je ciljem ovoga puta okupila nutricionistica Martina Linarić.

''Pravilna prehrana nije ništa neizvedivo, nešto što si ne možemo osigurati kroz dan, jasno mi je da je puno bolje i lakše imati izgovor tipa 'nemam vremena', ali u današnje vrijeme, kada nam je toliko hrane, zdravih obroka, ideja dostupno, sigurna sam da možete naći dovoljno vremena da si pripremite zdravi obrok ili obroke za sljedeći dan'', kazala je u startu dr.sc. Martina Linarić, dipl.ing. nutricionist te dodala: ''Kada promislimo samo koliko sati u danu provedemo na društvenim mrežama, portalima, mailovima, sigurna sam da onda u danu možete pronaći pola sata, pa i manje, za pripremu zdravog, a opet ukusnog obroka.''

Činjenica je da danas živimo ubrzano i zato gledamo da su i recepti koje odabiremo takvi, no pritom je važno odabrati one uz koje ćemo dobiti ukusno i nutritivno kvalitetno jelo. Pravilna prehrana, kako Linarić ističe, ne znači da morate biti uz štednjak čitav dan. ''Nekada je dovoljno pripremiti si i super smoothie koji može imati energetsku vrijednost kao i jedan ručak, a za to vam je potrebno tek nekoliko minuta'', objašnjava.

Osim prijedloga što jesti, Linarić je napomenula i što treba izbjegavati. ''Sva današnja hrana, polugotovi, gotovi obroci, nerijetko su prepuni soli, pojačivača okusa, konzervansa, koji nisu baš blagonakloni zdravlju našeg organizma, pa se i mi sami nakon takvih obroka osjećamo umornije nego što to možda zaista jesmo… A zašto da se uopće osjećamo loše, samo zato što smo pojeli nešto što je možda na prvu bilo ukusno, a nekoliko minuta kasnije kunemo se da to više nećemo ponoviti. Možda je i vrijeme da pripazimo na zdravlje organizma jer, kako ja uvijek volim isticati, zdravlje nema cijenu'', napominje Linarić.

Kako bi to pokazala i potaknula na važnost svakodnevnog spravljanja zdravih obroka, Linarić je stala iza kuhinjskog pulta i u društvo pozvala Nasju Duplančić, Matejku Buču i Sandru Rončević, koje su za tu priliku osmislile tri nova zdrava i fina recepta. Ubrzati pripremu jela danas je lako i uz mnoštvo inovativnih kuhinjskih uređaja koji omogućavaju da se nakon zdravih i finih obroka u trenu vratite drugim aktivnostima. Kako su našim food-blogericama u izradi recepata pomogli uređaji Philips i što sve dodatno Linarić savjetuje, pogledajte u videima. Nadamo se da će vas oni inspirirati da se i sami bacite u pripremu istih.

1. RECEPT - Neodoljivi zeleni smoothie Nasje Duplančić

Sastojci:

½ šalice vode
½ šalice ananasa, sjeckanog
1 šalica slatkog grožđa (bijelo)
2 šalice mladog špinata
1 naranča
1 žlica meda
1 žličica spiruline

Priprema:

Sve zajedno miksajte u blenderu do tekuće smjese, izliti u čaše i poslužiti hladno. Nasja je svoj smoothie pripremila u Philipsovom sokovniku, koji radi na principu hladnog prešanja. To je bitno jer jedino na taj način u namirnici ostanu svi nutrijenti te se izvuče do 80 posto soka iz voća i povrća. Dodatni bonus je što on izdvaja pulpu, koja se dalje može koristiti za npr. tortu od mrkve, a ima i veliki otvor gdje stane cijela jabuka, koju nije potrebno prethodno guliti i čistiti. Vrlo se lako čisti, sve se može odvojiti i prati u perilici.

2. RECEPT - Tortilje s piletinom i začinjenim avokado-jogurtom Matejke Buče

Sastojci:

maslinovo ulje
pileći zabatak (otkošteni, bez kože)
sol, papar
grčki jogurt (može i kremasti sir)
limunov sok
češnjak
svježe začinsko bilje poput peršina
avokado
Za posluživanje: svježi kupus, integralne tortilje, tostirane sjemenke buče

Priprema:

1. Na malo maslinova ulja prepecite piletinu začinjenu sa soli i paprom te narezanu na male komade.

2. U sjeckalici štapnog miksera pomiješajte avokado, jogurt, češnjak, limunov sok i svježe začinsko bilje i to izmiksajte u pastu pa dodatno začinite po ukusu. Matejki je u izradi paste pomogao Philipsov štapni mikser koji može zamijeniti više uređaja u kućanstvu jer ima više nastavaka, može poslužiti kao sjeckalica ili kao blender. Upravo je zbog puno opcija širok i spektar raznih jela, priloga, dodataka koji se s njime mogu napraviti. Metalan je pa ne treba paziti na temperaturu, odnosno povrće se može blendati odmah nakon kuhanja.

3. Tortilju prepecite na suhoj tavi, na nju stavite narezani kupus, umak i piletinu, zamotajte je i poslužite. Tortilje možete posuti tostiranim sjemenkama buče.

3. RECEPT - Aromatična juha od bundeve i đumbira Sandre Rončević

Sastojci:

500 g očišćene bundeve (muškatna ili hokkaido)
1 veća mrkva
1 manja glavica luka
2 režnja češnjaka
1 žličica timijana
1 mala suha čili papričica ili prstohvat čili pahuljica
1 žlica svježe naribanog đumbira
sok od jedne naranče
2-3 žlice maslinova ulja
prstohvat kurkume
2 prstohvata soli
500 ml povrtnog temeljca ili vode
Za posluživanje:
tostirane kockice kruha

Priprema:

1. Očistite bundevu i narežite je na kockice. Mrkvu ogulite pa je narežite na manje kockice. Luk narežite na sitno te ga stavite pirjati na prethodno zagrijano maslinovo ulje, dodajte jednu žličicu timijana i čili papričicu i pirjajte dok luk ne postane staklast. Potom dodajte naribani đumbir i protisnuti češnjak pa sve sotirajte još jednu minutu.

2. Na pripremljeni luk dodajte kockice bundeve i mrkve, sve zalijte vrućom vodom ili povrtnim temeljcem (da pokrije bundevu), dodajte sok od naranče i promiješajte pa poklopite poklopcem i pustite da kuha na laganoj vatri 20 – 25 minuta.

3. Kad je bundeva kuhana, maknite lonac s vatre pa sve usitnite u blenderu (bez odlijevanja vode) dok ne dobijete gustu kremu. Sandra je za pripremu svoje juhe koristila Philipsov vakuumski blender, koji osim što je vrlo jak, upotrebljava vakumsku tehnologiju, što znači da izvlači kisik pa stvara manje pjene, mjehurića, a i ne mijenja toliko boju namirnica. Osim ove aromatične juhe, u njemu možete praviti i ukusne maslace od orašastih plodova.

4. Vratite lonac na vatru, malo dosolite po vlastitom ukusu i pustite da baci još ključ-dva. Ako je juha pregusta, dodatno je razrijedite vodom.

5. Servirajte u dubljim tanjurima ili zdjelicama pokapano maslinovim uljem, uz dodatak kockica tostiranog kruha.
Napomena: ako ne želite pikantnu juhu, prije usitnjavanja bundeve u pire izvadite čili papričicu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju