Uzbuđenje zbog dolaska Božića ove godine krenulo je ranije nego inače. Nakon dvije pandemijske godine više nego ikada smo se zaželjeli dobrog raspoloženja, optimizma i veselih blagdanskih dekoracija jer Božić je uvijek dobar razlog za veselje i pozitivnost.

S dolaskom prvih blagdanskih ukrasa na police trgovina probudio se slatki osjećaj iščekivanja Božića, a neki su već i dobrano napunili košarice i obnovili svoju kolekciju dekoracija. Svi nekako želimo da ovaj Božić bude veseliji, svečaniji i ljepši nego ijedan prije, a takvo raspoloženje donose i trendovi u ukrašavanju koji će vladati u blagdanskim danima koji su pred nama.

Svi nekako želimo da ovaj Božić bude veseliji, svečaniji i ljepši nego ijedan prije

Izdvojili smo deset najljepših trendova koji će se savršeno uklopiti u svaki dom, a neko generalno pravilo jest da pravila nema, slobodno si dajte oduška i dekorirajte kuću ili stan onako kako vi to želite. Naravno, prijedlozi uvijek dobro dođu, a možda među idućih deset ideja pronađete neku zbog koje će vam srce zatitrati i koju ćete željeti isprobati u svom domu.

Više je više
Nakon nekoliko sezona decentnijeg ukrašavanja u jednoj ili dvije boje, u pastelnim, nježnim tonovima i nepretjerivanja, ovoga Božića vraćamo se šarenilu, pa si slobodno dajte oduška i kombinirajte boje, ukrase i detalje kako god vas je volja. Ni s brojem kuglica na boru ne možete pretjerati jer pravilo kaže – više je više.

Nostalgični ukrasi
I sam spomen osamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogima izaziva slatki osjećaj nostalgije, naročito kod onih koji su tada bili djeca. Sjećamo se i divnih ukrasa kojima smo tada kitili bor, a pokoji komad čuvamo i dandanas. Čuvate li još mamine ili bakine ukrase za bor, sada je vrijeme da ih izvadite jer nostalgični ukrasi vraćaju se u modu, i to nas jako veseli.

Licitarska srca, salon bomboni,…
U pandemiji smo više nego ikada počeli cijeniti i koristiti proizvode domaćih proizvođača, od onih malih do većih. Nezaboravni salon bomboni, koje pamtimo kao dio božićnih ukrasa, danas se u Hrvatskoj proizvode samo u Medičarni Špičko u Koprivnici, a rado ćemo ih i ove godine staviti na drvce. Isto kao i tradicionalne licitare, čija je proizvodnja dobila zaštitu UNESCO-a.

U proizvodnji ovih bombona nema strojeva, samo ruke Bomboni sreće iz srca Koprivnice: Šarene celofane koje smo krali s jelke ručno radi teta Ljubica

Mini borići
Ako ste uz veliki bor u svome domu već imali i mini borić za, primjerice, dječju sobu ili kao dekoraciju na stolu, znajte da ste ispred svoga vremena jer ovoga Božića majušni borići veliki su trend. Takvi mini borići mogu se kupiti već ukrašeni, a možete im dodati i dekoracije po vlastitom ukusu i želji. Za još jedan bor, kada je tako malen, uvijek će se naći mjesta.

Kombinacija bogatih, raskošnih boja
Želite li naglasak staviti na eleganciju i otmjenost s daškom šik stila, onda je takozvani palatial šik trend uređenja kao stvoren za vas i vaš dom. Taj pojam odnosi se na raskoš kakvom se ukrašavaju dvorci, a djelić tog luksuza i vi možete unijeti u svoj dom. Postiže se kombinacijom bogatih, raskošnih boja, uglavnom tamnijih, te s ukrasnim detaljima poput konopa s resama kojim se inače vežu zavjese.

Božićno ukrašavanje doma Zbog čega je uranjeno božićno kićenje doma zapravo jako dobro?

Ukrašeni češeri
Božićne dekoracije s češerima neizostavne su bez obzira na trendove, a naročito ih volimo zato što u stan ili kuću unose djelić prirode. No, što kažete na ukrašene češere? Možete otići i korak dalje od običnog ukrašavanja češera srebrnim sprejom i dekorirati ih s bobicama i prirodnim vlaknom zvanim rafija, ideja koju možete vidjeti na fotografiji.

Nacrtano božićno drvce
Možda ste prozore u domu već ukrašavali nacrtanim božićnim drvcem, a ove godine ono može biti nacrtano u najjednostavnijem mogućem obliku, i to od jestive paste ili sličnog sredstva koje se može poslije odstraniti s prozora. Jako nam se sviđa i ideja crtanja drvca na tanjuru s kolačićem u obliku zvijezde na vrhu – ovako dekoriran blagdanski stol oduševit će i vašu obitelj i goste.

Pastelna ružičasta sve je češći odabir prilikom kićenja božićne jelke Sanjam jedan ružičasti Božić: Ideje za netipično blagdansko uređenje doma

Uradi sam ukrasi
Želite li imati unikatni blagdanski ukras, nešto za što ste sigurni da nitko drugi nema, izradite ga sami. Ideja je bezbroj, samo pustite mašti na volju i krenite! Izobilje inspiracije možete pronaći i na društvenim mrežama, a mi vam predlažemo izradu minijaturnih borića od zimske tkanine te kuglica za bor od šarenih papirnatih traka.

Božićni kutak u dvorištu
S dolaskom hladnog vremena dvorišta će do idućeg proljeća biti malo zapostavljena, ali i u vanjskom dijelu doma možete stvoriti najljepši blagdanski ugođaj. Pronađite jedan kutak u dvorištu, vrtu ili na balkonu i uredite ga u božićnom duhu. I vaši ukućani i gosti sigurno će biti oduševljeni tim prizorom i dijeliti vam komplimente.

Lampice, lampice i još malo lampica
Što je Božić bez lampica! Ovih blagdana s lampicama jednostavno ne možete pretjerati, s njima možete dekorirati razne dijelove doma i staviti ih gdje god vam se čini zgodno. Neka se što više svjetluca, sjaji i treperi - i sjaj lampica čini nas sretnijima i pomaže nam da zaboravimo na sve loše što želimo ostaviti u godini kojoj je s dolaskom Božića kraj vrlo blizu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju