Sigurno ste mnogo puta čuli kako se Pariz naziva svjetskom modnom prijestolnicom. Za to postoji i dobar razlog. Još u 15. stoljeću započinje razvoj modnog dizajna u Francuskoj, a u 17. stoljeću, tijekom vladavine Luja XIV., moda se ubrzano počela pretvarati u unosnu industriju. Naime, do tada je Francuska uvozila većinu materijala za izradu odjevnih komada, a po pitanju kvalitete i proizvodnje luksuznih tkanina nije mogla konkurirati svojim susjedima.

Upravo je to Luj XIV. odlučio promijeniti. Započeo je masovno otvaranje proizvodnih pogona za tekstil, odjeću i nakit te zabranio uvoz svega što se bez problema moglo proizvesti u Francuskoj. Jednom je čak i vlastitog sina natjerao da spali svoj kaput jer je bio napravljen od tkanine iz druge zemlje.

Osobno je obožavao luksuznu odjeću i smatrao kako je njezino nošenje ne samo pitanje prestiža nego i opstanka monarhije. Vjerovao je da je dobar imidž važan za percepciju monarha u očima javnosti.

Slika nije dostupna Ravno s pariških ulica: 10 fotografija koje otkrivaju što se nosi usred zime u centru mode

S obzirom na to da se u haute couture ateljeima i danas koriste razne tehnike ručne izrade luksuznih odjevnih komada nastale upravo pod njegovim utjecajem, mnogi ga zato nazivaju i kraljem visoke mode, a tijekom njegove vladavine Pariz je stekao titulu svjetske modne prijestolnice.

Pariški tjedni mode i dalje su najiščekivaniji jer na njima kreacije predstavljaju neke od najvažnijih svjetskih modnih kuća, poput Chanela i Diora, koji su desetljećima ponos francuske modne industrije. I street style fotografi uvijek ih željno iščekuju jer je pariška ulična moda tada još zanimljivija. Na ulicama Pariza tada se mogu vidjeti brojne zvijezde i najpoznatija lica svjetske mode, a posljednjih godina i sve veći broj modnih influensera.

Slika nije dostupna Tako se to radi u Parizu: Deset street style izdanja koja želimo kopirati ovoga proljeća

Njihove kombinacije mnogima su inspiracija prilikom odijevanja, ali mogu li im konkurirati naša domaća street style izdanja? Upravo to možete provjeriti u nastavku. Usporedili smo kombinacije street style zvijezda portala zadovoljna.hr s pariškim i ustanovili kako domaće ljubiteljice mode zapravo uopće ne zaostaju za konkurencijom. Dapače, njihova izdanja često su i puno bolja.

Razgledajte ih, ocijenite stajling i u anketi sami odlučite tko je pobjednik u modnom dvoboju između Zagreba i Pariza.

Klasična kombinacija bijele košulje i hlača bolja mi je u…

glasova:

Kožnati komadi od glave do pete izgledaju bolje u…

glasova:

Bundica u trendi narančastoj boji bolje je iskombinirana u…

glasova:

Kombinacija "statement" ružičaste suknje i topa bolje izgleda u…

glasova:

 

Neutralna odjeća nadopunjena kontrastnim čizmama i torbom…

glasova:

Klasičan bež baloner bolje se sljubio s…

glasova:

Suknja sa životinjskim printom izgleda bolje u…

glasova:

Lepršava ljetna haljina u žutim tonovima bolja izgleda u...

glasova:

Klasičan dvodijelni kostim sastavljen od mini suknje i jaknice savršen je u…

glasova:

Lepršava haljina boje fuksije izgleda bolje u…

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju