Skijaška sezona je u tijeku i dok ovih dana pratimo novu generaciju hrvatskih skijašica na natjecanjima, prisjećamo se nevjerojatnih uspjeha najbolje hrvatske skijašice i sportašice svih vremena. Naravno, to je jedna i jedina Janica Kostelić, najbolja od najboljih, žena čiji će rezultati biti vječna inspiracija mladim sportašima.

Galerija Janica Kostelić na vjenčanju Hrvoja Brlečića i Antonije Blaće Janica Kostelić na dodjeli nagrade Nogometni Oscar Janica Kostelić na donatorskom koncertu za Vukovarski vodotoranj +3 Janica Kostelić na svečanom primanju povodom Dana državnosti

Nakon što se povukla iz profesionalnog skijanja, Janica Kostelić rijetko se pojavljivala u javnosti. Najčešće smo je mogli vidjeti na dodjelama sportskih nagrada i srodnim događanjima.

Onda je 2016. godine prihvatila poziciju pomoćnice ministra u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a potom je imenovana prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za sport. Na toj poziciji zadržala se sve do studenog 2019. godine kada je razriješena dužnosti na osobni zahtjev.

S obzirom na to da je ne viđamo često, svako njezino javno pojavljivanje uvijek izazove velik interes, pogotovo kada su u pitanju neka svečana događanja na kojima Janica zadivi svojim u elegantnim izdanjima.

Janica Kostelić u nezaboravnoj haljini Matije Vuice Janica Kostelić u nezaboravnoj haljini Matije Vuice (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Jedno od onih koja se ne zaboravljaju definitivno je njezino kumsko izdanje iz 2015. godine. Janica je tada bila vjenčana kuma vaterpolista Hrvoja Brlečića na vjenčanju s voditeljicom Antonijom Blaće.

Kako i priliči kumi, zablistala je u fantastičnoj haljini koja joj je pristajala kao salivena. Nosila je uski model otvorenih leđa napravljen od crvene čipke koji je dizajnirala Matija Vuica.

Janica Kostelić na vjenčanju Hrvoja Brlečića i Antonije Blaće Janica Kostelić na vjenčanju Hrvoja Brlečića i Antonije Blaće (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Crvena boja njezin je adut za svečane prigode, a to dokazuje i haljina koju je 2016. godine nosila na losanđeleskoj premijeri filma "Gnothi Seauton - Upoznaj samog sebe", dokumentarca Brune Kovačevića o uspjesima obitelji Kostelić.

Izgledala je kao filmska zvijezda u dugačkoj toaleti popularnog hrvatskog dizajnera Ivana Alduka čije je kreacije često nosila. U modnom smislu, pomalo klasična, ali izuzetno obzirna na situaciju, event i zadani dress code, Janica izvrsno balansira u estetskom izričaju koji je tu da naglasi njenu osobnost i funkciju, a tek onda da se nametne svojim primjerenim izgledom. Najbolje se osjeća u haljinama koje prate liniju tijela, a boje su razne i kreću se od crnih do jakih crvenih ili zelenih. Funkcionalnost haljina je isto izuzetno bitna jer osim što treba lijepo i decentno izgledati, Janici je bitno da se može kretati, sjesti i odraditi zadani društveni događaj, otkrio nam je svojevremeno Ivan Alduk.

Janica Kostelić na dodjeli nagrade Nogometni Oscar Janica Kostelić na dodjeli nagrade Nogometni Oscar (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Crvenu Aldukovu haljinu odabrala je i za dodjelu nagrade Nogometni Oscar iste godine.

Crvena i crna vole se javno, a da su nepobjediv spoj za posebne prigode dokazala je i Janičina kombinacija za svečano primanje povodom Dana državnosti koje se održalo u uredu tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Uska crvena haljina iznad koljena, strukirani crni sako i klasične crne salonke pokazale su se kao savršen odabir.

Janica Kostelić na svečanom primanju povodom Dana državnosti Janica Kostelić na svečanom primanju povodom Dana državnosti (Foto: Cropix)

Na donatorski koncert namijenjen prikupljanju sredstava za konzerviranje i obnovu Vukovarskog vodotornja došla je u kombinezonu - elegantnom plavom modelu bez rukava s Aldukovim potpisom.

Janica Kostelić na donatorskom koncertu za Vukovarski vodotoranj Janica Kostelić na donatorskom koncertu za Vukovarski vodotoranj (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Svevremenska elegancija bila je njezin odabir za tradicionalni 65. izbor Sportskih novosti najboljih sportaša Hrvatske. Od glave do pete u crnom, Janica je još jednom pokazala da ova boja nema konkurencije u svečanijim prigodama.

Janica Kostelić na 65. izboru Sportskih novosti za najbolje sportaše Hrvatske Janica Kostelić na 65. izboru Sportskih novosti za najbolje sportaše Hrvatske (Foto: Ronald Gorsic/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju