Pudlice su možda i najslavniji izvođači trikova među psima, no i neke druge pasmine, pogotovo one manje, poznate su kao dobri učenici kada je riječ o učenju zgodnih trikova. Osim što su pametni i inteligentni, zbog svoje naravi ti psi jako žele ugoditi vlasniku zbog čega ih je i lakše trenirati. Idućih 10 malih pasmina najbrže uče trikove.

Galerija Havanezer s lopticom Havanezer ili havanski bišon Jorkširski terijer +7 Bostonski terijer

1. Havanezer ili havanski bišon

Ovi medvjedići vole sve, i druge pse, mačke i ljude, a ta ljubav je obostrana jer gotovo da i ne postoji nitko u ljudskom i psećem svijetu tko ne voli preslatke havanezere. On je razigran, nježan, pažljiv, inteligentan, privržen. Izuzetno je pametan, pa ga je lako trenirati kao psa za alarmiranje. Nježna, strpljiva dresura, uz metode pozitivnog poticanja, havanezera će učiniti savršenim psićem koji će svojim vještinama šarmirati sve oko sebe.

Havanezer ili havanski bišon Havanezer ili havanski bišon (Foto: Shutterstock)

2. Jorkširski terijer

Puno psa u malom pakiranju, tako često opisuju jorkširske terijere, jednu od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pasmina. To su živahni, privrženi i pomalo nestašni peseki, a rana socijalizacija važna je da kada odrastu budu dobri prema ljudima koje tek upoznaju i da se mogu prilagoditi nepoznatom okruženju. Jako dobro reagiraju na treninge koji se temelje na pozitivnom poticanju i nagrađivanju.

Jorkširski terijer Jorkširski terijer (Foto: Shutterstock)

3. Bostonski terijer

Riječ je o minijaturnoj verziji boksera koja, baš kao i njihovi rođaci, ima prekrasan karakter. Jako su željni ugoditi, zbog čega mogu biti i hipersenzibilni. Kad ih se dresira, korekcije trebaju biti nježne te praćene toplinom i pohvalama. Zbog svojeg lijepog ponašanja dobili su nadimak džentlmeni među psima. Bostonski terijer živahan je, bistar, zabavan, inteligentan, prilagodljiv i odlično je društvo na putovanju.

Bostonski terijer Bostonski terijer (Foto: Shutterstock)

4. Toy pudla

Svatko tko pudle bilo koje veličine doživljava kao pretenciozne, izbirljive pse, nikada nije upoznao pripadnika te pasmine. Toy pudle su atletski i samopouzdani psi koji pokazuju izvrsne rezultate u agility i treninzima obuke. Vrlo su pametne i učenje naredbi za njih je lagani zadatak. Potrebno ih je redovito četkati ili ih voditi u salon za njegu pasa na češljanje svakih četiri do šest tjedana.

Toy pudla Toy pudla (Foto: Shutterstock)

5. Cavalier King Charles španijel

Ovaj mali ljepotan sladak je koliko i njegov ljupki, znatiželjni pogled s velikim, okruglim očima i neodoljivim izrazom lica. Cavalier King Charles španijel pun je ljubavi i nježnosti, a sva sreća da se voli maziti i da obožava ljudski dodir jer ima najmekšu dlaku! Izvrsni su u testovima poslušnost, rallyju i agilityju, a zbog svoje drage i blage naravi mogu biti i fantastični terapijski psi.

Cavalier King Charles španijel Cavalier King Charles španijel (Foto: Shutterstock)

6. Biewer terijer

Biewer terijeri smatraju se sjajnim obiteljskim psima, oni su vrckava, zabavna, odana i inteligentna mala bića koje je lako trenirati. Izuzetno dragi i prijateljski raspoloženi, biewer terijeri žarko su željni akcije pa ga slobodno uključite u sve svoje aktivnosti. Vrlo su vokalni te će vam dati do znanja ako se osjećaju zapostavljenima ili ako ne prepoznaju nekoga i žele strancima dati do znanja tko je gazda.

Biewer terijer Biewer terijer (Foto: Shutterstock)

7. Patuljasti šnaucer

Kao i veliki i srednji šnauceri, i patuljasti šnauceri su psi velikog srca, hrabri te prema vlasniku osjećaju bezgraničnu ljubav. Jako su prilagodljivi i druželjubivi, nježni prema djeci, ali ne zaboravite kako karakter terijera itekako postoji pa znaju biti tvrdoglavi i teritorijalni. Ipak, izrazito su bistri i kad nauče neki trik izvodit će ga kao pravi majstori i zabavljači!

Patuljasti šnaucer Patuljasti šnaucer (Foto: Shutterstock)

8. Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Ovaj slatkiš s ušima u obliku leptira pametniji je, otporniji i snažniji nego što možda izgleda. Papillon se opisuje kao veliki pas u malom tijelu, a krase ga atletska izdržljivost, zbog čega uživa i u najdužim šetnjama, te junaštvo psa deset puta većeg od njega. Divan je životni pratitelj i čuvar. Znaju biti prezaštitnički nastrojeni prema onome što im pripada, ali zahvaljujući njihovoj oštroj inteligenciji možete ih povesti sa sobom bilo kamo.

Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon) Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon) (Foto: Shutterstock)

9. Pudlica

Oštroumna i nepokolebljiva pudlica cvjeta u društvu ljudi i lako je se trenira. Njihov flafasti izgled možda to ne odaje, ali pudlice su vrlo izdržljive te su dobri psi čuvari, naročito pudlice standardne veličine. Krasi je velika poslušnost, a obožava se igrati i uvijek traži neku novu, maštovitu zanimaciju. Ako ostane sama i postane joj dosadno, pokušavajući se zabaviti, može načiniti i štetu, pa je za pudlicu bitno da uvijek ima nešto čime se može igrati.

Pudlica Pudlica (Foto: Shutterstock)  

10. Minijaturni američki ovčar

Minijaturni američki ovčar pripada skupini pastirskih pasa, dobroćudni su, privrženi i inteligentni. Žele ugoditi te ih je lako trenirati, a svoj najveći potencijal postižu dosljednom poslušnošću i treniranjem.

Minijaturni američki ovčar Minijaturni američki ovčar (Foto: Shutterstock)

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

10 najljepših kratkodlakih pasmina pasa na svijetu Štene vajmarskog ptičara Dalmatiner Bokser +7 Cane Corso

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju