Svaki pas najsretniji je kada je u društvu svoga vlasnika, no neke pasmine posebne su maze. Oni najviše vole vlasniku sjediti u krilu i osjetiti njegovu ruku kako ih mazi. Čim uhvate priliku, skočit će mu u krilo i grijati ga, zbog čega su i dobile nadimak "dekice s nogama". Pogledajte deset pasmina kojima je krilo vlasnika drugi dom.

Galerija Maltezer Havanezer ili havanski bišon Pomeranac ili pomeranski špic +6 Mops

1. Havanezer ili havanski bišon

Ovoj minijaturnoj pasmini jednostavno je teško odoljeti jer izgledaju poput najmekših pahuljica. Ne postoji dlakavac ili čovjek kojeg havanski bišon ne voli. On je razigran, nježan, društven, inteligentan, privržen. Izuzetno je pametan, pa ga je lako trenirati kao psa za alarmiranje. Ljubazan, vesele naravi, simpatičan, šarmantan, razigran, ponekad i kao klaun. Njegovu mekanu dlaku lako je održavati, a obožava i kada ga se draga. Zbog toga je odličan ljubimac za djecu.

Havanezer ili havanski bišon Havanezer ili havanski bišon (Foto: Shutterstock)

2. Pomeranac ili pomeranski špic

Probajte pogledati pomeranca i ne nasmijati se. Ta nasmiješena lica, to pufasto krzno! Pripadnici ove njemačke pasmine su znatiželjni i preporuka je ne puštati ih da hodaju gdje ih je volja, odnosno bez nadzora. Pomeranci su brzi i skloni su ignoriranju upozorenja poput truba automobila. Iako znaju biti teritorijalni, lajati na nepoznate ljude ili uljeze, jednom kad nekoga upoznaju, za njih je to prijateljstvo za čitav život.

Pomeranac ili pomeranski špic Pomeranac ili pomeranski špic (Foto: Shutterstock)

3. Mops

Neki će reći da nije tipična slatkica, ali ovaj mališan osvaja svojim šarmom, razigranošću, poslušnošću i pameću. Originalno uzgajan za članove plemstva u drevnoj Kini, mops je jedan od najvećih šarmera među psima. Tko može odoljeti toj ljupkoj zgužvanoj njuškici i veseloj naravi – ma mops jednostavno zove na maženje. Prepoznatljivog izgleda i zaigrane naravi, mops je pasmina koja ne zahtijeva puno posla. Bit će sretni ležeći uz vas satima i nije im potrebno dugo istrčavanje. Odlično se slažu s djecom i drugim ljubimcima.

Mops Mops (Foto: Shutterstock)

4. Čivava

Jedna od najpoznatijih malih pasmina na svijetu, čivava je psić koji se osjeća kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši, što odaje i njezino okretno, samouvjereno držanje te gorljivo lajanje. Vrlo je inteligentna, umiljata i privržena vlasniku. Bolje nego s drugim psima čivava se slaže s mačkama. Potječe iz Meksika, gdje je ova slavna pasmina usavršavana kroz stoljeća. I dugodlake i kratkodlake sorte odišu šarmom kroz svoja sićušna tijela i velike, izražajne oči.

Čivava Čivava (Foto: Shutterstock)

5. Cavalier King Charles španijel

Osim mekane dlake, znatiželjna pogleda i neodoljiva izraza lica, ova pasmina ima nevjerojatnu ljubav prema ljudima, i prema vlasnicima i prema strancima. Vole se maziti i obožavaju ljudski dodir, a volite li igru u prirodi, uz ovog veselog ljepotana dobro ćete se zabaviti.

Cavalier King Charles španijel Cavalier King Charles španijel (Foto: Shutterstock)

6. Jazavčar

Samo pogled na ovog preslatkog malog veseljaka dugog tijela i kratkih nogu dovoljan je da nam izmami osmijeh na lice, a njegova vrckava narav oraspoložit će vas i umiriti i nakon najnapornijeg dana. Jazavčare krase zaštitnička narav i velika želja za maženjem, a ovi psići čvrsto vjeruju da su ravnopravan član svoje ljudske obitelji.

Jazavčar Jazavčar (Foto: Shutterstock)

7. Mali talijanski hrt

Minijaturni hrtovi izuzetno su osjetljivi i najsretniji su kada su na toplom i u društvu ljudi. Pripadnike ove simpatične pasmine važno je odijevati za hladnog vremena. Stvoreni su za život u kući (kao zapravo svi psi jer ne postoji pas "za van") te su poznati po nekim karakteristikama mačke. Vole skakati i penjati se, pa je potreban oprez kako ne bi pali i ozlijedili se. Također se ne snalaze dobro u kućanstvima s više kućnih ljubimaca, u kojima često zna biti i kaotično.

Mali talijanski hrt Mali talijanski hrt (Foto: Shutterstock)

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

8. Maltezer

Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima. Toliko vole svoje vlasnike da, ako ih predugo ostavimo same, mogu postati anksiozni, potišteni, bezvoljni. Ovi psići narastu do svega četiri kilograma te su vrlo živahni, inteligentni i zaigrani. Dlaka maltezera je potpuno bijela i vrlo je nalik ljudskoj kosi te zahtijeva svakodnevno četkanje. Ljudi koji su alergični na druge vrste dlaka mogu je vrlo dobro podnijeti.

Maltezer Maltezer (Foto: Shutterstock)

Francuski buldog Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki

9. Pekinezer

Pripadnici najstarije pasmine nastale u Kini poznati su po svom šarmu i ljupkosti te hrabrom karakteru koji može prijeći u tvrdoglavost. Katkad toliko vole svog vlasnika da postanu ljubomorni. Pekinezer pokazuje osobine psa čuvara, a najdraže mu je društvo odraslih i mačaka. Ipak, najviše voli svog vlasnika, a prema stranim ljudima je rezerviran. Njegova raskošna dlaka zahtijeva redovito četkanje.

Pekinezer Pekinezer (Foto: Shutterstock)

10. Biewer terijer

Relativno nova pasmina, koja je 2021. godine debitirala na izložbama Westminster Kennel Club Dog Show i National Dog Show u SAD-u. Uzgojena je u Njemačkoj 1980-ih godina, a u SAD je došla 2003. godine. Izuzetno dragi i prijateljski raspoloženi, biewer terijeri žarko su željni akcije, pa ga slobodno uključite u sve svoje aktivnosti. Vrlo su vokalni te će vam dati do znanja ako se osjećaju zapostavljenima ili ako ne prepoznaju nekoga i žele strancima dati do znanja tko je gazda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju