Krafne, krofne ili pokladnice - malo je onih koji ne vole te slatke loptice od dizanog tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.

 

Sastojci za krafne:

  • 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
  • 2 jaja
  • 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
  • 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
  • 8 dag maslaca
  • 2 dl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 4 velike žlica ruma
  • prstohvat soli
  • 1 litra ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipavanje
  • pekmez po želji za punjenje


Krafne - priprema:

1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

2. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

6. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

SAVJETI:

  • Ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili džem (mnogi biraju džem od marelice, ali i drugi džemovi poput onog od jagode su, naravno, dobrodošli)  ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krafnu i napunite je.
  •  Ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.
  • Obvezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.
  • Umjesto u ulju krafne možete pržiti na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje.

Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne te saznajte odgovore na najčešća pitanja o pečenju krafni.

Krafne Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka Krafnasti jastučići Brzi recept za fine jastučiće od prženog tijesta koji će dostojno zamjeniti krafne Slika nije dostupna Krafne: Super recept za omiljenu slasticu fašnika Maritozzi krafne Nemasne krafne s bogatim punjenjem gotove puno brže od klasičnih PR Krafne s marelicom po tradicionalnom receptu kojima ne možemo odoljeti!

Dobar tek!

Krafne Krafne (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju