Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ove crvene slatkice neodoljive su i u džemu. Donosimo recept za domaći džem od jagoda koji ne sadrži ni šećer i konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji

Domaći džem od jagoda mogu napraviti i početnici u kuhinji
Domaći džem od jagoda mogu napraviti i početnici u kuhinji Foto: Shutterstock
Sastojci za džem od jagoda bez šećera i konzervansa:

- 1 kg jagoda
- 60 ml limunovog soka
- 3 žličice naribane korice limuna
- 70 g meda

S obzirom da ovaj džem od jagoda ne sadrži konzervanse, iskoristite ga unutar 2 tjedna

Postupak:

1. Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.

2. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.

3. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u hladnjaku i pojedite ga unutar dva tjedna. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.

Džema od jagoda savršeni je nadjev za palačinke, pa probajte i recept za palačinke mekane kao duša koji uvijek uspijeva.